Free Music!

Hihetetlen de igaz: Visszatér a SONY Walkman!

2023. január 22. - Pléh Dániel

Sokak számára ez felfoghatatlanul hangzik, de volt időszak, amikor a Sony dominálta a hordozható zenei tartalomfogyasztást. Tény, nem ma, hanem több, mint 40 éve volt mindez. És ha ma azt mondjuk, hogy a SONY valami hasonlót szeretne kicsiben, sokan nevetnének.

sony_walkman_2023.jpg

Ettől még tény, hogy a japán cég  a Las Vegas-i CES elektronikai konferencián, a semmiből bejelentette az NW-A306 és NW-ZX707 nevű lejátszókat 44 évvel azután, hogy piacra dobta az eredeti Walkman TPS-L2-t, ami valódi forradalmat hozott a zenehallgatásban.

Nézzük, mit tud a két típus:

Az olcsóbb, NW-A306 funkciójában hű marad az eredeti ötlethez, tehát zenét lehet vele hallgatni, de  persze 2023-ban a zenehallgatás teljesen mást jelent, mint 1980-ban! Így a SONY Walkman is modernizáláson ment keresztül, hiszen a felhasználók a zenefájlokon túl olyan előfizetéses streamingszolgáltatásokat is letölthetnek rá app formájában, mint a YouTube és a Spotify.

A jóval drágább ( japánban kb. 800 dolláros áron kínált)  másik lejátszó, a Walkman NW-ZX707 már 5 hüvelykes HD képernyővel, 64 GB tárhellyel (+ microSD slot), 5 GHz-es Wi-Fi-vel és Bluetooth 5.2-vel rendelkezik.

Technológiai oldalról nézve  az új SONY Walkman-ek egyrészt a SONY saját  audio technológia megoldásait Artificial Intelligence-powered Edge-AI, és DSEE Ultimate (Digital Sound Enhancement Engine) használja annak érdekében, hogy a hangzás a lehető legközelebb, legyen a HD hangzáshoz, a nem HD tartalmak esetében is, azaz a kulcs az eszköz hangzásvilágában keresendő majd a cég ígérete szerint.

Az operációs rendszert tekintve a SONY, nem meglepő módon az Androidra szavazott, azaz a Android 12-es operációs rendszert használ a lejátszó. Ha már a lejátszónál tartunk: a japán cég megállíthatatlanul ráülne a retro vonalra, ugyanis maga a lejátszó a klasszikus magnókazetta megjelenését mimikálja  majd.   

Jogosan, sőt, több mint jogosan merül fel a kérdés, hogy 2023-ban lehet-e és ha igen mekkora igény egy ilyen készülékre, akkor, amikor a fontosabb mobiltelefonok ma már automatikusan tudják a SONY által kínálandó funkcionalitás jelentős részét.

A márka persze szupererős, jó eséllyel zenekedvelők milliói számára cseng majd ismerősen a Walkman név. Az azonban jogos és nagy kérdés, hogy mindez elég lesz-e akkor, amikor azt a funkcionalitást, amit kínál, ma már készülékek százai kínálják…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr1918031002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása