Free Music!

A streaming ( végre) a magyar zeneipart is átformálta

2023. május 01. - Pléh Dániel

 A magyar zeneiparról legutóbb még pont a koronavírus járvány előtt írtunk utoljára. Akkor azt írtuk, hogy a streaming immáron a magyar zeneipart is elkezdte átformálni ( és talán ismét növekedési pályára állítani a zeneipari bevételeket.

music_streaming_apps.jpg

A koronavírus rengeteg területen formálta át átmenetileg vagy akár örökösen azt ahogyan szórakozunk, koncertre járunk, zenét hallgatunk. És úgy tűnik- Magyarország esetében-  a koronavírus járvány volt az a momentum amely véglegesen a streaming audio felé lökte el a zenefogyasztást.

mahasz_2000_2022.jpg

Amint az a lenti ábrán is látható, 2018 óta, az akor 2  milliárdos szinthez képest megháromszorozódtak a digitális bevételek a magyar piacon, amelyek 2022-ben immár  meghaladják a 6 milliárd forintot!

mahasz_digital_2022.jpgMagukon a digitális bevételeken belül a nagy nemzetközi piacokon megszokott  és látott tendenciák rajzolódnak ki a magyar piacon is. A digitális bevételek több, mint kétharmada a prémium, azaz előfizetés alap audio streaming szolgáltatásokból származik.  A különböző digitális letöltésekből szármaszó bevétele összesen sem érik el a száz millió forintot, azaz nyugodtan kijelenthető, hogy a hajdan az Apple által sikerre vitt modell, itthon lényegében eltűnt. Nem tűnt el, sőt igen meghatározó szerepet tölt ugyanakkor be a Youtube, amely a második legjelentősebb digitális bevételi forrás immáron

Mindeközben a fizikai értékesítés  ( CD, vinyl) alapvetően stagnált ( amit sok piac megirigyelhetne), azaz összességében a magyar zeneipari bevételek is emelkedésnek indultak. Olyannyira emelkedésnek indultak, hogy  2022-ben volumenében a magyar zeneipar bevételei immáron megközelítik a 2000-es évek előtti szinteket.

Ha az egyes szegmensek megoszlását nézzük, akkor egyre inkább a fejlett nemzetközi piacokhoz hasonló megoszlást láthatunk:

mahasz_share_2022.jpg

A bevételek túlnyomó részét- több, mint kétharmad-t a digitális  bevételek, azon belül is a streaming szolgáltatásokból származó bevételek adják.  A fizikai értékesítés volumene még mindig meghaladta az 1.5 milliárd forintot- ami viszont alig hatoda az évezred elején regisztrált, közel 10 milliárd forintos forgalomnak.    

2020-ez viszonyítva a fizikai adathordozók értékesítéséből származó bevételek  ugyan még nőni is tudtak kis mértékben, azonban teljesen más képet mutat, ha magukat a forgalmi adatokat is hozzávesszük a bevételi adatok mellé.  

mahasz_fizikai_2022.jpg

Látható, hogy a forgalom a CD-k esetében brutális mértékben, közel 50%-al csökkent, és immáron kevesebb, mint 500 ezer példányt értékesítettek az elmúlt évben.

És mi történt a Vinyl-el kérdezhetik sokan? A Vinly eladásokból származó bevételek  szépen növekedtek, 22%-al, ez elsősorban ugyanakkor az inflációs hatásdnak volt köszönhető,hiszen az eladott vynlek száma, ha kis mértékben is,de csökkent.

És hogy akkor összességében mit mondhatunk el , hogyan is állt a magyar zeneipar 2022 végén? Az biztosan, hogy jobban, mint a COVID előtt. A nagy, globális streaming szolgáltatások láthatóan átformálták azt, ahogyan zenei tartalmakat fogyasztunk, és ez a zeneipari bevételeken is érződik.  

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr2517793571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása