Free Music!

Minden tizedik ember a világon fizet a streaming zenei szolgáltatásért

2024. április 17. - Pléh Dániel

Afelől nem nagyon lehet kétség, hogy a globális audio streaming piac vezetője a Spotify.  Az azonban, ami a lista többi helyén zajlik,  illetve ami magát a piaci dinamikákat illeti már sokkal- sokkal izgalmasabb.

streaming_services2.png

Kezdjük a jó hírrel, hírekkel: Globálisan ,2023 végén meghaladta a 700 milliót, -közel 90 milliót növekedve a előző évhez képest- a streaing zenei szolgálalsokrt ietők zéma.  Azaz globálisan a világ zeneipara biztosan   halad az 1 milliárd előfizetős álomhatár felé. Ami talán ennél is fontosabb az az, hogy a mintegy 90 millió növekedés magasabb ,mint a előző évben, azaz maga a növekedés üteme is emelkedni tudott!

Ha magáról a globális adatokról beszélünk, akkor a piacvezető nem kérdéses:a Spotify  maga majdnem a teljes globális streaming audio  piac harmadát birtokolja. Ami kevés híján annyi, mint amennyi az Apple, az Amazon és Youtube Music előfizetőinek összessége! Ez alapján kényelmes, a piacon rég vagy kevésbé régóta jelenlevő nyugati  szolgáltatókhoz  képest markáns előnnyel vezet a svéd cég!

A helyzet ennél azonnal sokkal-sokkal komplikáltabb, ha azt is belevesszük,hogy a nem nyugati streaming szolgáltatók mennyire népszerűek. Az így módon frissíttet ( és bővített)  sorrend második helyezettje ugyanis a kínai Tencent Music, több, mint 100 millió előfizetővel és 14%ot meghaladó globális piaci részesedéssel.

midia_streaming_2024.jpg

A Tencent mellett a Netease is  szinte kizárólag a kínai piacot használva került fel a TOP 10-es listára. Azt a kínai piacot, ahol a nyugati  audio streaming szolgáltatók, az Apple Music kivételével nincsenek jelen.  Ugyanakkor globálisan közel a piac kétharmadát birtokolják.

Az Apple Music, az Amazon és a Youtube így immáron már nem a streaming piac második, hanem harmadik helyéért folytatja küzdelmét, amelyben -egyelőre úgy tűnik- a hajdan sokkal merészebb célokat kitűző Apple Music sikerrel  veri vissza a másik kettő előretörését.

A globális zeneipar egyre inkább kettős jellegét és megosztottságát támasztja alá az a tény is, hogy a 3 vezető nyugati szolgáltató ugyan a teljes piac közel kétharmadát birtokolja, a 2013-as növekedésnek már kevesebb, mint 60% volt nekik tulajdonítható.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr1718380421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása