Free Music!

Többfrontos háborúban az Apple

2007. október 21. - Pléh Dániel

Rájár a rúd mostanában az Apple iTunes részlegére, ezt most már bizton állíthatjuk. Nem elég, hogy a hét elején a Universal vezetője egy teljesen új jellegű, és nyíltan iTunes rivális szolgáltatási platform bevezetésének gondolatatát vetette fel,azóta az iTunes már most a piacon levő vetélytársai is erőteljes mozgolódásba kezdtek.

 

Az Amazon, DRM mentes platform egyik legelhivatottabb, és legelszántabbnak tűnő alkalmazója a pénteken jelentette be, hogy valamennyi partnere részére, az év végéig, a partnerek oldaláról lebonyolódó vásárlások esetében 20%-os jutalékot ad! Ez a gyakorlatban, 89 centes dalárral számolva azt jelenti, hogy 18 cent üti a markát a partnereknek, a megmaradó 71 cent pedig a kiadóknak fizetendő kiadói jogdíjat sem fedezi. Azaz a harc kezdetét vette, az Amazon, a piachódítás érdekében az év végéig részben veszteséges értékesítést vállal.

 

 

Tétlenkedni persze az Apple sem tétlenkedik, tétlenkedett. A DRM mentes tartalmainak (ami ugye a gyakorlatban csak EMI tartalmakat jelent, szemben az Amazonnal) árát a többivel hozta egy szintre, azaz most már a „Jobs-boltban" is 99 cent egy dal.

 

A döntés egyértelműen az iTunes DRM mentes tartalmak irányába történő pozícionálását jelzi előre. Eddy Cue, az iTunes-s irányító Apple alelnök ígérete szerint hamarosan közel 2 millió dal lesz elérhető másolásvédelem nélkül. Igaz, a formátum továbbra sem mp3 lesz, hanem AAC, ami azért a kompatibilitást továbbra is korlátozza.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr38635230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása