Free Music!

A Yahoo Music mégis kártalanítja ügyfeleit

2008. augusztus 02. - Pléh Dániel

A Yahoo több terülten zajló agóniájának egy apró piciny szelete csupán az, ami a Yahoo Musicnál végbement, illetve végbemegy az elmúlt hetekben, hónapokban.

A Yahoo Music áruházi részének bezárása után, a legkíméletlenebb kérdés az maradt, hogy a rengeteg megvásárolt zene és az ahhoz kapcsolódó licencek helyzete, hogy, milyen formában lesz rendezve. Rossz példa a közelmúltból is volt, amikor a Microsoft bejelentette, nem támogatja tovább MSN Music szolgáltatása keretében kiosztott licencek megújítását, újrafelhasználását. A váratlannak egyáltalán nem mondható tiltakozáshullám hatására aztán a teljes leállást évekkel eltolták.

A Yahoo minden figyelmeztető jel ellenére ugyanebbe a zsákutcába sétált bele, amikor bejelentette, leállítja licence kiszolgáló szervereit. A reakció természetesen most is hasonló volt, mint a Microsoft esetében, s a pont a Microsoft által felvásárolni kívánt cég is végül visszavonulót volt kénytelen fújni.

A Redmondi óriással ellentétben azonban a Yahoo nem a licenceserverek működtetésének meghosszabbítását választotta, hanem azok számára, akik a szerverek leállítása miatt nem tudják megvásárolt zenéiket pl. új PC-re másolni, a Yahoo Music-on, mint legális zeneletöltő szolgáltatás megjelenő nemrég indult, Rhapsody Mp3-akat is kínáló szolgáltatásában válthatják majd be, a hírek és ígéretek szerint díjmentesen.

A hírben igazán a fontos nem is az, milyen és mekkora kártérítést kapnak azok-az egyébként csak dicsérettel illethető vásárlók, akik a DRM-el védett zenéért pénzt adtak- hanem az, hogy az anno, a zeneipar és a művészek jogait védelmezni hivatott, és a pay per tack üzleti modellben elavultságát és alkalmazhatatlanságát többször bizonyító technológia gyakorlatilag az ezt használó üzletek egyszerű, gyors, és senkit nem károsító bezárását sem teszi lehetővé. Ennél károsabb azt hiszem nem is lehetne valami...

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr54635117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása