Free Music!

Kiadó támadás a közösségi oldalak ellen

2008. december 27. - Pléh Dániel

A karácsonyi időszak a digitális zeneiparban az estek túlnyomó többségében csendes szokott lenni, a hírek oldalán legalább is, a letöltések és vásárlások oldalán szerencsére nem (annyira).   karácsonyi időszak letöltéseinek statisztikái januárban szoktak megjelenni

Az idei évben azonban máshogy alakulnak a történések. A kiadók és a Youtube vitája mellett egy másik kiemelkedően fontos platformon, a közösségi zenemegosztás területén is konfliktusba keveredtek a kiadók.

A project playlist, mintegy 40 millió regisztrált felhaznzálóval rendelkező  oldala-ahol a regisztráltak saját playlisteket hozhatnak létre és oszthatnak meg egymással- sok más oldal mellett-lásd Imeem- tiltólistán volt a Myspace profiloldalakba való beilleszthetőséget illetően. A szeptemberi Myspace Music indulással azonban a project playlist szerepe is felértékelődött, s a Myspace is teljesen máshogy kezelte őket. Egészen múlt hét végéig, amikor ismételten eltűntek a profiloldalakba illeszthető zenei widgetek. Ezúttal a Myspace kommunikációs gépezete jobban reagált és sietett leszögezni, hogy a widgeteket a kiadók kérésére kellett levenniük az oldalakról.  

Mindez akkor vált egyértelművé, amikor a Facebook is megkapta a hasonló felszólítást a kiadóktól , mely  mintegy 600 ezer project playlist előfizetőjét érintené. A palo altoi közösségi óriáscég azonban nem tett eleget a kiadók kérésének, amivel jó eséllyel hosszú időre vívja majd azok haragját, s hosszas jogi csatározások elé nézhet mindemellé,  mintegy ráadásképp.

A Youtube-vita mellett kibontakozó újabb hisztéria elkerülésében jelen pillanatban úgy tűnik a SONY BMG játszhatja, amely mai bejelentése alapján sikeresen megállapodott a Project playlist-ben szerepeltetendő audio és video tartalmairól.

Úgy tűnik, a gazdasági világválság a kiadókat ismét arra ösztökéli, hogy az értelmes és kompromisszumos megoldások helyett az azonnali bevételeket garantáló, de a partner számára az üzleti ellehetetlenüléssel egyenlő megállapodásokat hozzanak tető alá, akár zsarolással is. Mindez rövid távon kifizetődő lehet, hosszú távon azonban beláthatatlan következményei lehetnek…

UPDATE: Az karácsonyi ünnepek végeztével a Facebook is csatlakozott a MySpace-hez (nyilván jól megfontolt jogi okokból...) hangsúlyozva abbél i reményété hogy a felek a lehető leghamarabb rendezni tudják vitás kérdéseiket.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr92834398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása