Free Music!

A major kiadók megakályozathatják a unlimited zenei szolgáltatások elterjedését?!

2009. szeptember 19. - Pléh Dániel

A Virgin és extravagáns tulajdonosa, Richard Brenson a digitális zenével kapcsolatban sem nagyon ismeri a kompromisszumokat, a határokat, s ezen nincs is mit meglepődni.

 
Korábban már írtunk a tervezett, teljesen újszerű, korlátlan, DRM védelem nélküli letöltést lehetővé tevő  előfizetéses zenei szolgáltatásukról, ami végül csak módosított formában, s csak a Universal tartalmaival tudott elindulni.   Minden előfizetéses jellegű szolgáltatás esetében a teljes zenei portfólió megléte alapelvárás, így az első körben kimaradó három major kiadó csatlakozása kulcskérdés(volt) Brensonék számára.
 
A legfrissebb hírek szerint ugyanakkor az EMI illetve a SONY visszakozik a projektben való részvételtől, elsősorban annak újdonsága miatt. A kiadók számára a fő problémát az jelenti, hogy a szolgáltatás, jellegéből adódóan elsősorban a heavy downloaderek számára lesz vonzó, azaz pont azok számára, akik amúgy is hajlandóak a digitális zenéért fizetni. Számukra ez egy a jelenleg már meglevő szolgáltatások konkurenciájaként megjelenő, jó eséllyel azoknál olcsóbb szolgáltatást jelent majd. Ez pedig nem új ügyfelek bevonását jelenti, hanem csak a már meglevőek átvándorlását.
 
A kérdésben maguk a kiadók is megosztottak. A Universal és a zeneipari szakemberek szerint ez ilyen jellegű szolgáltatás megjelentetése a piacon egy nagyon komoly és nehéz lépés megtételét kívánja a kiadók oldaláról. A kiadói ellenállás itt ugyanakkor inkább csak sebességlassítónak tűnik, mint útlezárásnak. A SONY illetve az EMI ugyanakkor úgy véli, s ezzel érvelnek, hogy minden egyes digitális megállapodás esetében a megállapodás segítségével elérhető hasznokat és kockázatokat kell mérlegelniük, s ez esetben a kockázatok meghaladják a potenciális előnyöket.
 
Észérvek természetesen felsorolhatóak lennének a még ódzkodó kiadók számára, a lényegen azonban ez mit sem változtatna. Aki ezzel most rosszul jár, az a Virgin Music, meg persze az előfizetők. Hosszú (de megkockáztatható, hogy középtávon is) az előfizetéses modellek esetében is a DRM teljes megszüntetése fog bekövetkezni, mivel a piac ezt akarja. A kérdés tehát igazából már csak a hely és az időpont…Mégha a kiadók ezt most esetleg még másképpen látják..

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr631377808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása