Free Music!

A Warner Music szakít a Youtube-al

2009. november 24. - Pléh Dániel
A zenei videók monetizálása mind a tartalomtulajdonosok, azaz a kiadók, mind a videómegosztó oldalak üzemeltetői számára kulcsfontosságú. Természetesen a megvalósítási módokban már lényeges eltérések vannak a két, amúgy maximálisan egymásra utalt fél elképzeléseiben, s ennek köszönhető az a fajta se veled, se nélküled állapot, amiben a webes zenei videók találhatóak.
 
Az egyes kiadók más és más módon próbálják saját útjukat járva elérni céljaikat. A Universal a Youtube-ra szavazott, és közös cég és közös videómegosztó kialakításában látja a jövőt. Ezzel szemben a jelek szerint a Warner saját, videólejátszó platform kialakításban látja a jövőt.
 
A lemezkiadó a Freewheel videó monetizációs rendszerét (Monetization Rigths Management)kívánja alkalmazni mindehhez. A rendszer segítségével pontosan nyomonkövethetőek, targetálhatóak lesznek a Warner videótartalmak, s az egyes videómegosztókon elérhető tartalmak sales ereje és potenciálja is érhető lesz.
 
A lépés a kiadó oldaláról egyértelmű elmozdulást jelent a nagy videómegosztókban való töretlen és kizárólagos bizalomtól, a videótartalmak monetizálásának saját kézbe vétele irányába. A warner nem titkolt célja, hogy a fontosabb előadói számára, saját, egyedi megjelenésű és arculatú videócsatornákat hozzanak létre.
 
Természetesen, mintahogy az mindkét cég sajtóközleményéből kiderül, mindketten rendkívül optimisták és bizakodóak az együttműködést illetően, ami természetes. Túl sok részlet ugyanakkor egyelőre még nem ismert arról, miként is lesznek a zenei videók monetizálhatóak ily módon jobban, mint a jelenlegi üzleti modellekben és partnerségekben. Az együttműködés ugyanakkor egyértelmű üzenet az olyan partnerek, mint a Youtube számára, s egyértelmű jel arra vonatkozólag, hogy a kiadók a zenei videók monetizálását nem csak és kizárólag a Google, amúgy abszolút monopol helyzetben levő videómegosztóján képzelik el…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr881521136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása