Free Music!

Ingyenzene a Belgától, magyar módon

2010. március 08. - Pléh Dániel

Azt, hogy zenét az interneten pénzért nem egyszerű eladni, gyakorlatilag mindenki tudja. Azt is sokan tudják, hogy zenét eladni az interneten a nagyobb piacokon egyszerűbb, mint az olyan, digitális értelemben ugarnak tekinthető országokban, mit Magyarország.
Sokan, sokféle módon keresnek megoldást a weben történő legális zeneterjesztésre., akár a kiadói, akár a szolgáltatói oldalon.
 
A tétlenséget nyugaton már több előadó megunta, s bevallottan a koncertekből próbálnak megélni, s lemezeiket pedig a neten, ingyen vagy kvázi ingyen terjesztik.
A Radiohead vagy a Nine Inch Nails esetében nyilván nem megélhetési kérdés már a CD-ik megvásárlása, így könnyen megtehették, hogy ingyen elérhetővé tették azokat az Interneten.  A minden tekintetben kisebb és fejletlenebb  magyar piacon ellenben eleddig, érthető okokból nem volt ilyen próbálkozás . Ezt tette most meg a Belga zenekar, amely új lemezét   ingyen is letölthetővé tette, illetve a koncerteken is, limitélt példányszámban elérhető lesz majd az új album.
 
A radiohead-el ellentétben tehát a weben megvásárolni nem lesz lehetőség az albumot, ami azonnal felszínre hozza a magyar web egyik legnagyobb hibáját. Az elérhető online fizetési megoldások teljes hiányát. Így aki fizetni szeretne az albumért vagy egy-egy dalért, az nem teheti meg, maximum ha koncertjegyet is vásárol.Így a zenekar fel sem tudja majd mérni, mennyien lettek volna hajlandóak és milyen áron fizetni a zenékért. Kár érte, mert érdekes képet mutatott volna mindez.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr51820022

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ingyenzene, mint dilemma 2010.03.09. 09:53:44

Régóta foglalkozom zenével, de sosem tudok 100%-osan elmerülni benne, mert ahhoz arra lenne szükség, hogy valamilyen szinten pénzhez jussak általa. Aki ismer, tudja, aki nem majd most tudni fogja, hogy Tangram néven kisebb-nagyobb sikerrel jelentetek m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása