Free Music!

Kiéleződőben a Google-Facebook versengés a Vevo kapcsán

2012. június 07. - Pléh Dániel

Ahogy közeledik 2013, úgy várható egyre több és több hír a Vevoval kapcsolatban, a jelek legalább is erre utalnak, nagyon határozottan és mindebben erős üzleti logika és érdekes is felfedezhetőek. 2012 december 31-én ugyanis lejár a vevo és a Youtube közötti szindikátusi megállapodás, melynek értelmében a Google a bevételek 30%-ért cserében elvégzi a szolgáltatás technológiai kiszolgálását.

A technológia szorítás tehát nagyobb a Vevon, mint az üzleti és a hírek szerint ezzel tisztában is van,mind a Universal és a Sony által alapított, roppant sikeres prémium videómegosztó, mind a Google, mind a leggyakrabban emlegetett vásárló, a Facebook.  A hírek szerint a közelmúltban mind a közösségi web-oldal menedzsmentje, mind a Google menedzsmentje találkozott és egyeztettek a lehetséges megoldásokról.

Az egyik lehetséges megoldás, hogy mind a Google, mind a Facebook jelentős, de egyenlő nagyságú részesedést vásárolt a cégben.  Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy az első (Youtube) a harmadik (vevo)és a negyedik (Facebook) videómegosztó szolgáltatás gyakorlatilag közös ellenőrzés alatt lenne. Ez pedig mind hirdetési értelemben, mind a költségek megosztása, mind a kiadókkal való kapcsolattartás szempontjából roppant előnyös lenne, lehetne.

A Vevo számára abszolút reális opció a tőzsdére menetel, ennek szellemében –bár nem csupán a tőzsdére menetel  megvizsgálására-  bérelték fel a Allen & Co. befektetési bankot, a lehetőségek feltérképezésére.   Kevéssé valószínű lehetőség, de lehetőség, hogy a teljes céget értékesítsék,akár a Google, akár a Facebok, akár valaki más számára.

Miért is van szüksége a Vevonak ezen lehetőségek mérlegelésére? Az egyértelmű technikai okokon felül, elsősorban a további terjeszkedés érdekében. A terjeszkedés jelent egyrészt platformokon való terjeszkedést, másrészt pedig földrajzi terjeszkedést.

A két nagy médiacég számára azonban jóval nagyobb a tét. a Google számára a Vevo az eleddig egyetlen sikere szórakoztatóipari projekt  (talán pont azért, mert minimális volt benne a Google szerepe) így a jövőben Google play sikerek egyik legfontosabb lába kellene, hogy legyen.   A Facebook számára pedig azt univerzális platform felé való elmozdulás roppant fontos elem lenne a Vevo.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr384557692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása