Free Music!

Az Apple nyomába ered Amazon

2012. június 19. - Pléh Dániel

A felhő alapú szolgáltatások a tavalyi év egyik legnagyobb slágertémáját jelentették a digitális zenei bloggerek, szakértők körében, méghogyha azóta a lelkesedés jelentősen csökkent is irántuk.  A Google és az Apple versenyfutását láttuk térben és időben, hogy aztán meglepetésszeren az Amazon szakítsa át a képzeletbeli célszalagot elsőként. Vagy mégsem. A szolgáltatások sorozatos megjelenésével párhuzamosan ugyanis arra is fény derült, hogy szolgáltatásonként más és más az üzleti és funkcionális modell, és alapvetően ez vezetett oda, hogy bizonyos szolgáltatások hamar, mások később tudtak csak elindulni.

A funkcionális különbség ugyanakkor jelentős. Míg a hamarabb elindult Amazon esetében a felhasználóknak fizikailag is fel kell ölteniük azokat a zeneszámokat, melyeket a felhőben tárolni és más eszközökön meghallgatni szeretnének, addig az Apple esetében erre nincsen szükség, ami lényeges előny az utóbbi számára!

amazon_cloud_player.png

Ezért is, meg a kiadók felől érkező nyomás hatására (a kiadók az Amazon megoldását nem ismerik el jogszerűnek, s így komoly pereket helyeztek kilátásba, bár a jelek szerint a fizikai feltöltés számukra is elfogadható, köztes megoldás volt ) az Amazon már tavaly megkezdte a tárgyalásokat mind a 4 nagy major kiadóval.

 A legfrissebb hírek szerint a tárgyalások az Applehöz hasonlóan hosszú ideig tartottak, de napjainkra már eredményre vezettek a Universal, az Emi valamint a Sony esetében, a Warnerrel pedig igen előrehaladott fázisban vannak.

Egyelőre a hírek arról nem szólnak, mit is eredményezhet majd a kiadói megállapodások megléte a szolgáltatása funkcionalitást illetően. A legvalószínűbb, hogy az iCloud és az iTunes Match esetében megismert, feltöltést nem igénylő, a zenei tartalmakat felismerő megoldás bevezetését láthatjuk majd.

Visszagondolva a tavaly tavaszi eseményekre és versenyre, hosszú távon egyértelműnek tűnik, hogy a verseny győztese az Apple, legalábbis ami a funkcionalitást illeti…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr534586142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása