Free Music!

Lehet, hogy lesz streaming az iTunes Match-ben?

2011. szeptember 01. - Pléh Dániel

 Steve Jobs- lehet, hogy utolsó publikus megjelenésekor- júniusban   bejelentette az Apple oly régóta várt zenei szolgáltatását, amely célja a letöltés alapú iTunes fokozatos felváltása egy (remélhetőleg) streamelést lehetővé tevő felhő alapú zenei szolgáltatással.

Az indulást szeptemberre ígérték, holnap pedig szeptember van, így a Cupertinoi csapat pontosságát ismerve nem meglepő, hogy elkezdtek kiszivárogni az első screenshotok, értékelések.   
 
A legérdekesebb közülük az IMG (Insanly Mac Genius) videója, amely bizony azt a látszatot kelti, mintha az Itunes-ban már streamelni is lehetne a zenei tartalmakat. Ez az elsőre talán nem is olyan drasztikusnak ható kijelentés óriási előrelépés lenne, hiszen – mintahogyan azt korábban megírtuk- az Apple felhőalapú szolgáltatásának pontosan ennek a funkciónak a hiánya az igazi Achilles-sarka.
 
 
Természetesen abszolút elképzelhető lenne- hogy az Apple a szolgáltatás június bejelentése óta egyezségre tudott jutni a kiadókkal a még nyitott kérdéseket illetően. Tavasszal ugyanis a minél gyorsabb bejelentései kényszer miatt az Apple- persze be nem vallva- némileg félkész terméket jelentett be. Ellentmondana mindennek ugyanakkor az, hogy a nyáron semmilyen kétoldalú tárgyalásokról nem szivárogtak ki információk, a dolog jelentőségénél fogva márpedig   ez egyet jelent azzal, hogy nem is voltak ilyen tárgyalások.
 
Az egész kérdést egy teljesen más és roppant érdekes megvilágításba helyezi az AllThings digital nyomozása. Egyrészt az Apple megkeresésükre megerősítette, hogy ami a videón szerepel, az nem valódi, streaming. Nem az, mivel itt gyakorlatilag a felhasználó által már birtokolt zenei tartalmak streameléséről van szó.
 
Ami talán ennél sokkal fontosabb ugyanakkor, hogy a blog informátorai szerint az Apple nem a kiadói licencek hiánya miatt nem integrálta bele az iTunes Match-be a sokak által olyannyira áhított streaming funkcionalitást. A szükséges licenceket ugyanis a cég tavasszal a sokat emlegetett és egészen elképesztő méretű kiadói minimumgaranciákat garantáló szerződések megkötése során megszerezte. Miért nem használja ki akkor az azok adta lehetőségeket? Két oka is van. Az egyik, hogy a minőségre oly allergiás és rigorózus módon ügyelő cég nem látja biztosítottnak a folyamatos zenehallgatást a telekommunikációs hálózatok oldalán.  A másik ok a cég filozófiájából ereztethető. Az Apple zárt rendszerekben gondolkozik.  Igaz ez a felhő alapú megoldásokra is, ellentétben a Google vagy éppen az Amazon filozófiájával. A zárt rendszer pedig alapvetően azt feltételezi, hogy a készülék tulajdonosok a saját, tökéletes streaming funkcionalitással bíró készülékükön hallgatják a zenét.
 
Úgy tűnik tehát, hogy az Apple nem a kiadókkal való tárgyalások, sokkal inkább stratégia okokból nem jelent meg azzal a szolgáltatással a piacon, melyet mindenki várt. Érdekes helyzet, hiszen ez nem jelent mást, minthogy  csakúgy, mint anno a pay per track letöltések esetében, ezúttal is egy kigondolt ökoszisztémát kell megszokni. Egy ökoszisztémát, ami nagyon sok mindent nem tud majd abból, amit a piac szeretett volna. Ismételten nélkülöz majd szinte minden közösségi elemet. Ellenben gyakorlatilag tökélet minőségben és megbízhatósággal nyújtja majd mindezt.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr953194388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása