Free Music!

Norvégia, a jövő zenepiaca a jelenben!

Bejegyzés alcíme...

2013. február 22. - Pléh Dániel

A közelmúltban két bejegyzésünkben is sok tekintetben hasonló, de sok, apróbb vonásában eltérő amerikai illetve angol zenei piacot vizsgáltuk meg. Alapvetően igaz volt mindkét piacra, hogy a  piac mérete csökken, mivel a fizikai CD eladások oldalán keletkező  kiesést a szépen növekvő digitális szegmens nem képes ellensúlyozni.

Mai bejegyzésünk alanya egy olyan ország lesz, amely jelenleg a nagy nemzetközi jogvédőszervezetek kedvence, ugyanis  a zeneipari bevételek növekedni tudnak. Azt már annyira nem harsogják a jogvédő szervezetek, hogy mindennek az elsődleges oka az elképesztően erős streaming piacban és annak pozitív hatásaiban keresendő.  (pl. kalózkodás csökkentése)

norvegia.jpg

AZ IFPI norvég tagszervezete által közzétett 2012-es adatok alapján a norvég zenepiac 7%-al növekedett. A kis mértékű növekedés hasonlóan a nagyobb, de csökkenő zenei piacokhoz egy erősen csökkenő fizikai szegmens (-19%) illetve egy roppant mód növekvő digitális szegmens (+35%) eredőjeként jött létre. A konkrét bevételi adatok mélyére ásva látható, hogy a skandináv országban a digitális bevételek nagysága gyakorlatilag kétszeres a fizikai eladásokból származó bevételeknek!

Ha az digitális elemet tovább bontjuk, még érdekesebb megállapításra juthatunk. A digitális letöltések ugyanis csupán éppen hogy 6%-al növekedtek, ellenben az előfizetéses termékekkel, amelyek gyakorlatilag megduplázták előző évi volumenüket! Ami talán a legmegdöbbentőbb: A hatalmas növekedésnek köszönhetően a streaming szolgáltatások bevételei (34.2 millió dollár) önmagukban majdnem akkorák, mint a teljes fizikai CD üzletág bevétele! (37.9 millió  dollár)

Mit jelent mindez? Elsősorban azt, hogy a streaming szolgáltatások úgy tűnik valóban megoldást jelenthetnek a zeneipar legégetőbb problémáira. A skandináv piac persze sok szempontból speciális- nagyon erős internetpenetráció, régóta piacon levő streaming szolgáltatások- azt azonban az ottani sikerek mutatják, hogy a folyamat, ami a nagyobb piacokon is zajlik már eljuthat odáig, hogy a digitális bevételek valóban pótolni tudják a fizikai oldalon kieső bevételeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr205054147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása