Free Music!

Elérheti az 500 millió dollárt a Spotify idei árbevétele

2012. november 23. - Pléh Dániel

A 2011-es év kulcsfontosságú év volt a Spotify szempontjából, hiszen ez olt az az év, amikor végre meg tudtak jelenni a tengerentúli piacokon is,nagy sikert aratva, a Facebook segítségével. A népszerűség,a felhasználószám folyamatosa növekedése ugyanakkor nem egyenlő az üzleti értelemben vett sikeres működéssel. Ezt tökéletesen példázza a svéd cég 2011-es eredménye is, amely masszív veszteségeket mutat, a dinamikus növekedés ellenére is.

Éppen ezért  előzi meg nagy várakozás az év végét és az első adatokat a svéd szolgáltató 2012-es évéről. Hivatalos adatok valamikor majd csak február-március magasságában várhatóak, nem hivatalos, ámde a hírek szerint a svéd cégtől származó  adatok ugyanakkor lekezdtek keringeni a fontosabb zeneipari blogokon.

spotify_2012_revenues.jpg

Ezek alapján  a Spotify az első hat hónapban több,mint 200 millió dollár árbevételt generált és az előrejelzések szerint az év égére az éves bevétel elérheti majd az 500 millió dollárt. A fontosabb kérdések ugyanakkor nem is a bevételi, hanem a költség oldallal kapcsolatban merülnek fel, különösen a 2011-es év adatainak ismeretében. A kiszivárgott információk alapján 2012 lesz az első olyan év, amikor a Spotify és a kiadók között életben levő szerződés értelmében nem a fix összeget (ún.minimumgaranciát) kell fizetniük, hanem a bevételeik után 75%-ot… A további költségek nagysága –a tervek és becslések szerint- mintegy 100 millió dollárt tesz majd ki , így a svéd cég az idei évet is veszteséggel zárja, de a veszteség mértéke csökken.  

Amennyiben az adatokat majd a hivatalos pénzügyi jelentés is igazolja, úgy a svéd cég 2012-t pozitív hangulatban zárhatja majd.  Gyakorlatilag egyetlen szolgáltatóként ugyanis úgy tűnik sikerülhet bebizonyítania, hogy a streaming üzleti modell működőképes.  Amennyiben ez sikerül, úgy az egyszerre több folyamatot is elindíthat majd, melyeknek eredményeképpen még jövedelmezőbbé válhat a svéd cég…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr84902455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása