Free Music!

Fizetős lett a Pandora

2009. július 21. - Pléh Dániel
Az online rádiók helyzete az elmúlt egy-másfél évben meglehetősen sokat romlott, elsősorban az egyre növekvő jogdíjak miatt.  A rádiók egy részét a nagy médiacég tulajdonos finanszírozta, majd inkább beolvasztotta saját szervezetébe (lásd last.fm) , másik része újabb befektetők bevonásával próbálta, próbálja átvészelni a több szempontból is nehéz időszakot.
 
A napokban a legfőbb amerikai jogvédő szervezetek, a Soundexchange valamint a legfontosabb online rádiók (köztük a Pandora is) hosszas- közel két éven át tartó- egyeztetések után megállapodásra jutottak a fizetendő jogdíjakat illetően. A megállapodás értelmében  a 2007-2010 között fizetendő jogdíjakat a kétharmadára csökkentik, a 2011-2015 között fizetendő díj pedig egy előre meghatározott mérték szerint fog nőni az előző évekéhez képest.
 
A megállapodást valamennyi résztvevő, köztük a Pandora is üdvözölte, ugyanakkor a most már kőbe vésett jogdíjak alapján módosítaniuk kell üzleti modelljüket…Mindez a teljes és korlátlan ingyenesség megszűnését jelenti a rádió hallgatói számára. Havi 40 órán át ingyenesen hallgatható lesz a rádió továbbra is, ezen felül azonban  havi 99 centet kell majd fizetniük a korlátlanság fenntartásáért.A cég közleménye szerint a változás a felhasználók 10%-t (a legaktívabb 10%-ot értelemszerűen) fogja csupán érinteni.
 
Természetesen 1 dollár nem nagy összeg, a korlátlan és testre szabható online rádiózásért cserébe.  A last.fm illetve most a Pandora lépése ugyanakkor az ingyenes online rádiózás  végét jelentheti, s ezzel együtt gyengítheti ezeknek a szolgáltatóknak a helyzetet a különböző streaming szolgáltatásokkal folytatott harcban.  

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr241248243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása