Free Music!

Nagyobb sebességre kapcsol Dr.Dre zenei projektje

2013. március 14. - Pléh Dániel

Dr.Dre-ről, zenei munkásságának kívül akkor hallottunk először, amikor is tavaly az anno nagy reményekkel indult MOG streaming zenei szolgáltatót megvásárolták. A Beats és tulajdonosa a Samsung HTC  már akkor is bevallottan a stremaing piac meghódítást tűzte ki célul, ez azonban a mai napig várat magára, de lehet, már nem sokáig...

A Daisy kódnévre hallgató projekten csupa zenei nagyágyú dolgozik: Dr.Dre, Jimmy Lovine és a zeneipar fenegyereke és megmondó embere, aki néha a Nine Inch Nails-el is foglalkozik, Trent Reznor. A projekt titokban már régóta  folyamatban van, olyannyira, hogy a MOG  akvizíció már a részét képezte.  

beats_daisy.jpg

Arról, hogy a szolgáltatás milyen funkcionalitással bír majd, egyelőre senki nem tud semmit, így a találgatások elsősorban az alapítók személyéből és a piaci igényekből indulnak ki. Nagyon nagy esély van arra, hogy a szolgáltatás kiemelten kezeli majd az előadók és a rajongók közötti kapcsolatokat, sőt, magukat az előadókat helyezi majd a szolgáltatás fókuszába. Mindez gyakorlatilag az egész  működést meghatározza , meghatározhatja majd! Mit jelent mind? Például azt, hogy a tartalommegismerés alapja, egysége nem az album, hanem az előadó lesz, szemben a jelenlegi pay per track szolgáltatásokkal, ahol az alap építő kocka az album. Az előadói fókusz tulajdonképpen sok-sok előadói micro site-ot eredményez majd, ahol a dalok elsősorban stílus és nem albumok alapján lesznek majd kategorizálva.

Az előadóközpontúság természetesen azt is jelentené, hogy az előadók és a rajongók közötti kapcsolattartás elsődleges színtere a Daisy lenne, akár úgy is, hogy az előadók Facebook oldalainak hírfolyam integrálható lenne a szolgáltatásba. És természetesen azt is jelentené, hogy a szolgáltatás fő fókusza ugyan a zene lenne, de könnyedén integrálhatóak lennének az előadói micro site-okba a merchandising boltok ajánlói is!

Mi ugyan nem láttuk a szolgáltatást, mások jó eséllyel azonban igen, mi másnak is lehetne betudni, hogy a Warner Musitc, a Deezer tulajdonosa a Lev Blavatnik által vezetett Access Industries 60 millió dolláros befektetéssel gyakorlatilag függetlenítette a projektet korábbi tulajdonosától! Mindez azt jelent, hogy immáron a Daisy fejlesztése nem a HTC  felügyelete alatt  zajlik majd, hanem a Warner Music-ot, illetve a francia  streaming szolgáltatót, a Deezer-t is tulajdonló Access Industries felügyelete alatt.

Nagyon másnak tűnik a Daisy , mint akár a Spotify, akár a Pandora, vagy akár a MySpace? Abszolút így is van. Semmi biztosíték nincsen ugyanakkor arra, hogy a Daisy valóban ilyen is lesz,. Tény azonban, gyakorlatilag ez az egyetlen esélye. Az ugyanis,hogy egy „átlagos”streaming szolgáltatással érdemleges piaci szereplővé váljon a Spotify,.Deezer, MySpace, Pandora, Rdio által dominált piacon, gyakorlatilag kizártnak mondható…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr735119183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása