Free Music!

A Google végre valami igazán jóval lépett ki a digitális zenei piacra

2014. november 03. - Pléh Dániel

A Google kapcsán többször leírtuk már, hogy a keresőpiacon abszolút egyeduralkodónak számító cég digitális zeneipari jelenléte kettős. A Youtube alapvetően a zeneipar egyik sikerének mondható ( bár újabban egyre több kérdés merül fel vele kapcsolatban..) azonban a Google többi digitális zeneipari kísérletei sokkal inkább voltak mondhatóak sikertelennek, mint sikeresnek.

A Google felhő alapú szolgáltatása, ugyan elsőként kezdte meg a fejlesztés a cég, végül utolsónak jelent meg a piacon. Streaming szolgáltatása pedig alapvetően a már bevált stremaing modelleket alkalmazta, azzal a különbséggel, hogy a Spotify-al ellentétben az ingyenes láb teljes mértékben hiányzott a Google All Access névre hallgató szolgáltatásból.

Nem véletlen, hogy az év folyamán komoly pletykák szóltak arról, hogy a Google a Spotify akvirálásán dolgozott… Végül nem a svéd cég, hanem a jóval kisebb, ugyanakkor rengeteg érdekes funkciót felvonultató Songza lett a Google tulajdona, ahhoz képest, hogy a New yorki szolgáltatónak mintegy 5 millió felhasználója volt, szinte ingyen. A Google, a Songza segítségével jelentősen megerősítheti majd streaming szolgáltatásának tartalmi oldalát, a Songza tematikus lejátszási listái révén, írtuk ezt az akvizíció bejelentésekor.

googleplay_songza.jpg

A múlt héten aztán értelmet nyert a Songza akvizíció, ugyanis a Google Play Music újabb verziójába már integrálva vannak a Songza funkciói is, a Listen now fül alatt. Mindez nem kevesebbet jelent, minthogy mostantól, a Songza esetében már jól ismert és sokak által kedvelt, tematikus lejátszási listák beköltöznek a Google zenei szolgáltatásába. Mindezen felül a Google több, a Songza esetében anno nem elérhető, de fontos funkcióval bővített is a funkcionlaitás. Így az egyes dalok akár le is tölthetőek, lehetőség lesz a beépített lejátszási listák offline meghallgatására is és végül a Songza-val ellentétben itt a nem tetsző dalokat kivehetjük majd a beépített listákból ( is)

A legfontosabb funkcionális fejlesztés ugyanakkor nem a frontend, hanem a háttérfunkcionalitásban jelenik majd meg. A Google Play Music felhasználók számára összeállított, tematika, vagy napszak alapú lejátszási listák figyelembe veszik majd az adott felhasználó korábbi zenehallgatási szokásait is. Így a tematikus listák ugyan sok tekintetben egyformák lesznek minden hallgató számára, de tartalmaznak majd bőven személyre szabott elemeket, dalokat is.

A Songza akvizíció tehát felettébb hamar értelmet nyert ( ne feledjük, a Google később vásárolta meg a Songza-t, mint az Apple a Beats Music-ot és mégis, előbbi esetében az integráció már megvalósult) de ami még talán ennél is fontosabb: segítségével a Google Play Music funkcionalitásában komplett, sőt vezető zenei szolgáltatássá vált, amely egyszerre nyújt felhő alapú zenei szolgáltatást, klasszikus értelemben vett streaming és rádió szolgáltatást és al lá carte zeneletöltési lehetőséget. Hosszú évek küzdelme után, tehát úgy tűnik, a Google is végre megérkezett a digitális zenei üzletbe…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr716817715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása