Free Music!

Integrálva lesz a Beats Music a következő Apple operációs rendszerbe

2014. december 15. - Pléh Dániel

Az már az akvizíció pillanatában valószínűsíthető volt, hogy az Apple nem önálló entitáskánt tekint majd a Beats Music-ra hosszú távon. Mindez ha jobban belegondolunk teljes mértékben érthető is, hiszen az iTunes a világ legnépszerűbb és legjelentősebb digitális zenei ökoszisztémája, amelynek lényegében egyetlen igazán nagy problémája van jelenleg, mégpedig az, hogy hiányzik belőle a streaming funkcionalitás.

Ennek ellenére, amikor mintegy bő két hónappal ezelőtt először felmerült, hogy a Beats Music 2015-ben megszűnik, az hatalmas viharokat keltett, még úgy is, hogy az Apple a megszüntetés tényét hamar cáfolta.

A fizikai megszüntetés természetesen nem valószínű, az azonban szinte bizonyos, hogy a Beats Music által kínált funkcionalitás nem fog eltűnni, hanem az iTunes integráns részét képezi majd.

beats_iphonehomescreen.jpg

(A a képet a Verge-től loptuk )

Az Apple terveivel kapcsolatban újabban felettébb jól értesült Financial Times értesülései alapján ugyanakkor a várthatóan átmárkázott streaming szolgáltatás minden létező támogatást megkap majd az Apple-től. Az angol lap ugyanis úgy értesült, hogy 2005-ben, a már nem Beats névre hallgató streaming szolgáltatás az új operációs rendszer, az iOS 8 nyitóképernyőjén kap majd helyet.

Mindez valljuk be abszolút nem meglepő, sőt az Apple hatalmas hibát követett volna el, amennyiben nem próbálja meg hatalmas iPhone és iPad tulajdonos táborát ily módon ösztönözni a szolgáltatás igénybevételére. Pontosan ez az a versenyelőny, amely miatt az Apple-Beats páros megelőzheti középtávon a jelenleg még piacvezető svéd Spotify-t.

Van azonban egy nem is olyan kicsi bökkenő az elképzelt sikertörténetben: A Beats Music ugyanis szemben a Spotify-al nem rendelkezik ingyenes lábbal, azaz önmagéban az, hogy az iOS 8-ban kiemelt helyet kap majd, még nem jelenti azt, hogy Apple készüléktulajdonosok tízmilliói válnak majd egyben Beats Music erőfizetőkké is.

Ahhoz, hogy ezt is el érje az Apple két megoldás közül választhat: Vagy nagyon hosszú ingyenes tesztidőszakkal jutalmazza majd saját készüléktulajdonosait vagy a havidíjat csökkenti jelentős mértékben.

Az alapján, hogy az Apple ősszel tárgyalásokat kezdeményezett a kiadókkal az előfizetői díjak esetleges csökkentése érdekében, egyértelműnek tűnik, hogy mik a tervei a Cupertino-i cégnek. A kérdés sokkal inkább az, hogy egy 5 dolláros havidíjat sikerül majd kialkudniuk a kiadókkal vagy csak egy a Netflix-hez hasonló, havi 8 dolláros díj lesz a tárgyalások végeredménye. Bármelyik is lesz a végeredmény, az Apple mérete illetve a kiadói megállapodások jellege miatt az a többi szolgáltató árazását is érdemben befolyásolja majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr236918757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása