Free Music!

A Beats Music esetleges bezárása csak az első lépés az Apple számára..

2014. szeptember 29. - Pléh Dániel

Az, hogy az Apple-nek még mindig komoly szándékai vannak zenei téren, a Beats Music akvizíciójakor teljesen nyilvánvalóvá vált. Az egyik legjelentősebb kérdés már a Beats Music felvásárlásának bejelentésekor is az volt, hogy az Apple hogyan, milyen formában fogja integrálni új szerzeményét saját meglevő zenei megoldásaival, illetve milyen lesz az iTunes és a Beats mint márka és mint szolgáltatás viszonya.

Ugyan az Apple nem szerette volna, de a múlt héten a Techrunch által megszellőztetett információk alapján úgy tűnik, a Beats Music napjai meg vannak számolva. Az Apple a hírekre válaszul megerősítette, hogy folyik a Beats Music integrációja, de a bezárásnak még a lehetőségét is cáfolták Cupertinio-ból.

apple-welcomes-beats.jpg

A következőkben megpróbáljuk számba fenni, ilyen lehetőségek is állnak az Apple előtt amikor a zenei szolgáltatásainak jövőjét tervezi!

 

1. Az iTunes feldarabolása

Az iTunes anno, több, mint 10 évvel ezelőtt egy zenelejátszó és rendező asztali szoftverként indult. Mára viszont egy hatalmas zenéket, filmeket, könyveket, alkalmazásokat kezelő, azok megvásárlását lehetővé tevő platformmá nőtte ki magát.

Az Apple előtt álló egyik lehetőség, hogy az iTunes ismét az legyen, mai egyszer olt: egy zenekezelő alkalmazás, melynek segítségével, vásárolhatunk zenéket, tárolhatjuk azokat a felhőben, átmásolhatjuk őket a különböző Apple eszközökre. Minden mást pedig le kellene választani róla.

2.  Böngésző alapú iTunes

Nem biztos, hogy a böngésző alapú iTunes létrehozását lehetőségiként érdemes említeni. Sokkal inkább, mint kötelező házi feladat ez az Apple számára.  Az Apple utoljára, 2012-ben nyúlt hozzá érdemben a szoftverhez, 2014-reviszont már  szinte nevetséges, hogy asztali alkalmazás szükséges ahhoz, hogy zenét vagy bármilyen alkalmazást, tartalmat vásároljunk az Apple-től.

 itunes-app-store.jpg

 3. Multifunkcionális iTunes

A trend egyértelmű és visszafordíthatatlannak tűnik: Az a lá carte leöltések irányából a zenefogyasztás egyre inkább az all you can eat jellegű streaming illetve rádiószolgáltatások felé tolódik. Mindez az iTunes átalakítását is sürgeti. A saját tartalmak, a vásárolt zenék és a streaming funkcionalitás egybegyúrásával létrehozható lenne egy új, a mostani fogyasztói igényeknek sokkal jobban megfelelő iTunes.

4. Erősebb fókusz a rádión

Az Apple már az iTunes Radio előtt is kínált rádiószerű funkcionalitást, a Genius nevű funkció segítségével a saját zeninkből készíthettünk rádiót. A kor mára ezt a funkciót meghaladta és az iTunes Radio is komoly funkcionális és koncepcióbeli gondokkal küzd, ennek ellenére ez az az irány, melyet az Apple-nek követnie kell a jövőben.

S hogy mi lesz a Beats Music-al, mint márkával? Az Apple egyik legerősebb márkája az iTunes, így az kevéssé valószínű és nehezen lenne magyarázható, hogyha a Beats lenne a zenei márkájába az Apple-nek a jövőben.

A Beats márka tehát valószínűleg eltűnik, vagy maximum fejhallgatókkal lesz majd azonosítható, de a Beats Music architektúra és rendszer roppant fontos szerepet tölt majd be az Apple jövőbeni zenei szolgáltatásának kiszolgálásában. Azon szolgáltatásban, amihez egyre több pletyka szerint egy dedikált, zenei fókuszú telefon is tartozni fog majd…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr276725307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása