Free Music!

Japán tulajdonba kerül a Nokia Mix Radio

2015. január 14. - Pléh Dániel

Nyáron,amikor a Microsoft- Nokia tranzakció operatív lépéseinek sorában a Nokia zenei üzletágáról is döntés született, írtuk, hogy a Nokia Mixradio függetlenedése egyszerre lehetőség és komoly feladat az immár független cég számára.

A 2014-es év hátralevő része aztán befektető kereséssel telt, hiszen a döntés egyben pénzügyi önállóságot is jelentett, azaz a szolgáltatásnak  jövőbeni működéséhez (új) befektetőkre volt szüksége, méghozzá gyorsan, hiszen cégnek saját, értékesítési csapatot kell felállítani az ingyenes láb finanszírozására, fejlesztési oldalon pedig az Android és iOS platformokon való leghamarabbi megjelenés kell, ha legégetőbb feladat.

linemixradio_0_0.jpg

Az év utolsó napjaiban aztán a vevő létére és fény derült. A vásárló pedig nem más, mint a japán üzenetküldő cég, a Line, mai sok tekintetben meglepetés, hiszen maga a japán cég is csupán decemberben jelentette be, hogy belép a streaming szolgáltatások piacára.

Üzenet a jövőből- a Line és a zene

A Line japán egyik vezető üzenetküldő/chat szolgáltatása, mintegy 170 millió felhasználóval. Az alapvetően a Viber-hez vagy éppen a Skype-hoz hasonlóan ingyenes telefonálást, üzenetküldést lehetővé tevő alkalmazás legfontosabb különbsége az előbb említett szolgáltatókhoz képest az, hogy a japán piac igényeihez igazodva elképesztő mennyiségű emoticont is kínál, melyekkel az üzeneteket viccesebbé tehetik a csetelők.

A japán cég decemberben jelentette be, hogy Line Music néven közös céget hoz létre a Sony Music-kal illetve az Avex Digital-al, 480 millió jenes ( 4 millió dollár) tőkével. A cég középtávú célja a létrehozandó streaming szolgáltatás való minél hamarabbi nemzetközi terjeszkedés, amihez a nulladik lépés a zenei adatbázis felállítása.

 

A japán cég számára tehát a Nokia Mixradio elsősorban, mint zenei adatbázis fontos. Természetesen ennek ellenére ne vonjuk kétsége a nemzetközi terjeszkedésre és a messaging és streaming szolgáltatás integrációjára vonatkozó terveiket. A Nokia Mixradio záros határidőn belül előre telepítve lesz a Line telefonjain, és továbbra is megtalálható lesz a Nokia Lumia telefonokon.

Azt egyelőre azonban homály fedi, hogy a japán cég hogyan, milyen formában kívánja majd a Nokia nemzetközi portfolióját hasznosítani, illetve, hogy milyen irányba is szeretné vinni a szolgáltatást. Túl sok ideje márpedig nincsen sem a Nokia-nak, sem a Line-nak, hiszen a szolgáltatás üzleti modelljén, funkcionalitásán egyaránt dolgozni kell még, miközben a streaming piac elképesztő tempóban változik, növekszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr837007081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása