Free Music!

Saját hardverekkel készülhet a Spotify

2017. augusztus 22. - Pléh Dániel

Az Apple zenei szolgáltatások terén elért masszív és vitathatatlan sikereinek  egyik oka minden kétséget kizáróan az, hogy nem csupán egy zenei szolgáltatást ( anno az iTunes) kínált, hanem ez komplett, a teljes zenehallgatási élmény kezelésére megoldást nyújtó, hardvert, szoftvert, tartalmat és szolgáltatást egyaránt biztosító ökoszisztémát.

spotify_hardver.png

De nem kell időben olyan messzire visszamennünk, hogy lássuk, a streaming szolgáltatások egyre inkább kéz a kézben járnak a hardverekkel.  A streaming piac sötét lovának számító Amazon streaming szolgáltatása szorosan integrálva van a cég Echo névre keresztelt intelligens  asszisztensével.

iPod Shuffle klón Spotify előfizetőknek 

Anno, a 2000-es évek elején felülmúlhatatlannak tűnő áttörésnek tűnt a kütyük világában, maikor az Apple megjelent az iPoddal, az első igazán egyszerűen használható és tömegesen elterjed zenelejátszóval. Az iPodt aztán egy sor  készülék követte, hogy aztán az egész zenelejátszó forradalmat elsöpörjék az okostelefonok.

Az okosteleonok uralma és tündöklése  a mai napig tart, azonban egyre egyértelműbb, hogy bizonyos tevékenységekhez, szegmensekhez nem az okostelefon a megoldás, hanem kisebb eszközök.

Így a sport kapcsán az okosórák illetve a wearable kategória egyéb eszközei kezdenek egyre népszerűbbek lenni, és egy lelkes kezdeményezés nyomán,  megszűnő iPod Shuffle/Nano párosnak is lehet utódja.

mighty-2.jpg

A Mighty névre hallgató,  apró kis lejátszó alapvetően semmi lényegesben nem különbözik korábbi elődeitől.  Lekerekített , meglehetősen minimalista forma, 8Gb tárhely. Mindez pedig kb. 25000 forintért- ami magasabb, nem is kevéssel, mint anno a Shuffle volt, de a tárhely is  magasabb.

A Mighty ezek miatt talán még nem is lenne érdekes, ami azzá teszi az az, hogy a Spptify-nak annyira megtetszett a cég Kickstarter kampánya, hogy a szorosabb együttműködés mellett döntöttek. és elvileg a hardver és a Spotify alkalmazás  integráltan működne együtt.  na ettől még messze vagyunk hiszen a Mightynak saját alkalmazása van  így, azt össze kell hangolni a hivatalos Spotify  appal, be kell mindkettőbe lépni stb. Magán a Mighty alkalmazásán is van még mit javítani, de hát azért egy Kickstarter kampányból, 300 ezer euróból épített és legyártott valamiről beszélünk.

Ha ezeket vesszük alapul, abszolút nem  ördögtől való gondolat az amiben a jelek szerint a piacvezető Spotify gondolkozik. Egy a svéd cég oldalán ,megjelent állhirdetés alapján ugyanis úgy tűnik, mintha a Spotify  (is) hardverek piacra vitelében gondolkozna. A többes szám indokolt ugyanis a hirdetés azt sugallja, a svéd cég több területen, többféle hardverrel is piacra lépne.

Az egyik minden jel szerint egy wearable  termék lesz, amely azt az űrt szeretné betölteni, amely jelenleg még meg van az okosórák és az egyéb hordozható eszközök piacán. Sokkal inkább hasonlítana a végül csak tervként létező Pebble Core-ra, mint a nem rég végül megjelent Mighty-ra. és egyértelműen a zenehallgatásra fókuszálna. érdemes felidézni, hogy a Spotify már évekkel ezelőtt elkezdett koncentrálni  arra, hogy zenei tartalmakat nyújtson a sportolni vágyók számára. Ez bővülhetne az új hardverrel.

A másik tervezett hardver egy az Amazon Echo-hoz hasonlító asszisztens lenne, amely aszon felül, hogy fontos eszköz kell(ene) hogy legyen az Apple-el és az Amazon-al való versengésben, abban is fontos szerepet játszhat majd, hogy a Spotify  ne csak a mobil, hanem az otthoni zenehallgatásban is kihagyhatatlan helyet töltsön be.

A harmadik hardver a hírek szerint egy a Snapchat szemüvegéhez hasonló okosszemüveg lesz. Ennek is meg lesz a helye a Spotify tervezett hardver-tartalom univerzumában: a svéd cég videós törekvéseinek fontos támogatója lehet majd., amennyiben megvalósul.

Mert persze egy álláshirdetés még nem jelenti azt, hogy mindez meg is valósul majd. A tartalom üzlet az egyik legköltségesebb, ennél talán csak a hardvergyártás az, ami több tökét igényel. ( igaz messze magasabb a haszonkulcs is)  Mégha a tőke valahonnan meg is lesz, nagy kérdés, hogy az ezen a téren abszolút kezdőnek számító Spotify képes lesz, lenne-e versenyre kelni az ezen a téren  évtizednyi tapasztalattal rendelkező  versenyzőkkel. Az Amazonnak egyelőre úgy tűnik sikerült, de ez nem garancia semmire. Azt ellenben jelzi a pletyka, hogy  minden jel szerint stratégia szinten a Spotify szakít azzal , hogy fő célja a minél több  hardveren való megjelenés és a minél több hardverrel való kompatibilitás.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr5612454451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása