Free Music!

Nekimentek a zenei kiadók az X-nek

2023. október 15. - Pléh Dániel

A közösségi zenei szolgáltatások és a zenei kiadók helyzete sosem volt éppen harmonikusnak mondható.  Alapvetően még az internet hőskorában hozott döntés értelmében tárhelyszolgáltatónak minősülnek, a felhasználók által feltöltött tartalmak esetében.  

twitter_mobilescreen.jpeg

Nem véletlen tehát, hogy a közösségi média egyeduralkodója,  a Facebook például közel 10 éven át várt arra, hogy valóban zeneipari szereplő legyen.

A közelmúltban a kiadók célkeresztjében  elsősorban a Tik-Tok volt, de mellettük a Twitter. még Elon Musik bevásárlása előtt-  és a kiadók viszonya sem volt feszültségektől mentes.

A kiadók ugyanis elsőre még finomabb formában jelezték,de hogy a Youtube-al és a Facebook-al szemben a Twitter a legalapvetőbb tartalomlevételi szabályoknak sem felelt meg.  Az RIAA ( Recording Associaton of America), az amerikai MAHASZ által megosztott adatok szerint több,mint 2 millió alkalommal jelezték a cég felé, hogy a Twitteren elérhető tartalmakkal kapcsolatban panaszuk van, ennek a tizede pedig olyan zeneszámokkal volt kapcsolatban, amelyek meg sem jelentek még!

2021-ben- még- nem jutott el jogi lépésekig  a folyamat, idén azonban már igen! Az NMPA ( Az Egyesült Államok Zeneműkiadói Szövetsége) 17 tagjától,mintegy 1700 dalt sorol fel, melyek esetében véleményük szerint a Twitter megsértette szerzői jogaikat. A Nashville-i bíróságon  beadott kérelemben a zeneműkiadók azt sérelmezték, hogy a Twitter semmilyen lépéseket nem tett a jogsértések elkerülése érdekében.

Fonák módon a tartalomtulajdonosok kiemelik, hogy a Twitter- ellenben az Instagram-al vagy a Tik-Tok-al nem rendelkezik olyan megállapodással amelyek a platformon, a platformra feltöltött tartalmakban elhangzó zenék utáni jogdíjfizetést rendezné.

Ez az alaphelyzet már az előtt kialakult, mielőtt Elon Musk megvásárolta volna a platformot, de tény, hogy Musk érkezése és intézkedései sem sokat javítottak a helyzeten.   Az, hogy a Twitter felhasználók 2 órás videókat is feltölthetnek, vagy az, hogy Musk maga emberiség elleni bűntettek minősítette a DMCA-t ( ).

musk_twitter.png

Az az azóta már X néven futó platform, hivatalosan is visszatutasítota a vádakat és mindegyik vádpont  ejtését kérte a bíróságtól.

Ennek ellenére az új Twitter/X CEO egyik első, Musk által delegált feladata a zenei tartalmak helyzetének rendezése lesz. Az idő márpedig fogy, nem is feltétlenül  a  kilátásba helyezett per miatt, hanem azért, mert a vetélytársak- Tik-Tok, Instagram- esetében a zenei tartalmak egyre hangúlyosabb szerepet kapnak, egyre többen immár a zenei tartalmak miatt ( is) látogatják őket.  

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr618168371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása