Free Music!

Youtube vetélytárs a Facebooktól

2020. február 29. - Pléh Dániel

A Facebook esetleges zeneiparba való belépésről lassan összeszámolni nem tudjuk annyi alkalommal, annyi lehetséges opciót felvonultatva írtunk. Mindennek ellenére a Facebook eleddig maximum, mint forgalomterelő jelent meg a zeneiparban. Nem vásárolta meg a Pandora-t, se a Spotify-t, de még csak a prémium videómegosztót, a Vevo-t sem  , pedig a világ zeneipara, az élükön a kiadókkal hosszú évek óta vár arra a pillanatra, hogy a Facebook, mint  eleinte a social media, ma már talán az egész internet legmeghatározóbb szereplője  igazán komolyan és érdemben belép a  zeneipari szereplők közé

facebook-music-taylor-swift_1.jpg

Az biztosra volt vehető, hogy Mark Zuckerberg nem fog belemenni, egy a  Spotifyhoz hasonló klasszikus teaming szolgáltatás indításába.  És, hogyha nem is verte nagy dobra, de az elmúlt években a Facebook lassan de biztosan közeledett a zeneipar és a kiadók felé.

A közeledés oka és célja pedig az, hogy  a Facebook a különböző platformokon a felhasználói számára elérhetővé tegyen zenei tartalmakat videókhoz illetve videók formájában.

Előbbiekre már több példát is láttunk az elmúlt bő 2 évben:

  • A Facebook Sync Live névre keresztelt megoldás szinte ponton úgy működik ,mint az azóta kínai tulajdonba került  Musical.ly , azaz  egy élő videó alá kiválaszthatjuk, hogy milyen zenei aláfestést is szeretnénk, ahol aztán a kiválasztott zenei és  az általunk  eljátszott mozdulatok alkotnak egységet.( márha..)
  • A Facebook lehetővé tette felhasználói számára, hogy az általuk feltöltött videók alá zenéket töltsenek fel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amikor a Facebookra feltöltünk egy videót, akkor értesítést kapunk majd arról, hogy az alatta hallható zenei tartalom ( már amennyiben van persze) a Facebook érvényben levő megállapodásai alapján felhasználható-e. Amennyiben igen, úgy a videó a zenével együtt jelenik majd meg, amennyiben nem, akkor pedig hang nélkül.
  • Az Instagram TV elindításával illetve azzal a lehetőséggel,  hogy az Instagramozók által feltöltött videók zenei alapot is kapjanak – az Instagram egy olyan területen lehet meghatározó szereplő, amelyet igazából egyetlen szereplő sem feltétlenül szeretne a jövőben magáénak tudni.

Az Instagramon fogunk új zenéket megismerni?

Napjaink zeneiparának sztárjai a streaming szolgáltatások, efelől túlzottan nagy kétsége senkinek nem lehet. Azon a piacon, ahol az Apple-nek, a Google-nak és az Amazon-nak egyszerre vannak komoly tervei, így nem szólhat másról az élet, mint a nagyon kemény már-már kegyetlen küzdelemről.Ez a...

 

A következő és talán leglátványosabb lépés a fenti listából ugyanakkor eddig még nem valósult meg: a klasszikus értelemben vett zenei videóklipek  otthona a mai napig nem a Facebook, hanem a Youtube..

Ez pedig roppant zavaró a Facebook számára, hiszen a Facebook Watch és  Mark Zuckerberg cégének összes videós tervének az esszenciája, hogy a videó területen (egyelőre) hegemóniával bíró Youtube piacára  betörjön, és az sem titok, hogy ez eddig nem sikerült.

A zene, mint tartalom  pedig a Youtube  mesze legnépszerűbb kategóriája, így zenei videók nélkül a Facebook videó platformja valóban nehezen lehet versenyképes. Efelé lehet meghatározó lépés, hogy a hírek szerint a Facebook valamennyi meghatározó zenei kiadóval- Universal Music, Warner Music Sony- tárgyalásokat folytat arról, hogy zenei  videóklipek is megjelenjenek a Facebook oldalain.

A Facebook és a kiadók közötti tárgyalások  jó eséllyel sokkal simábban zajlanak, mint a Youtube-al vagy a Spotify-al zajló hasonló jellegű megbeszélések, melynek két oka is van. Egyrészt a kiadók nagyon régóta szeretnék, hogyha a Facebook megjelenne aktívan mint szerelő a digitális zenei szolgáltatások között. Másrészt pedig- kicsit hasonlóan ahhoz, mint amilyen helyzetben az Apple-el voltak az iTunes csúcsán- a kiadók szeretnének egy erős versenytársat a Youtube-nak annak érdekében, hogy megerősődjenek a pozícióik a videómegosztó óriással szemben.

Ez a pillanat persze még messze van, de tény, hogy a Facebook tényleges belépése a zeneiparba  és a zenipari szolgáltatók közé  2020 egyik legnagyobb zeneipari sztorija lehet, tovább élezve ezzel a küzdelmet a streaming szolgáltatók  és giga tech cégek között.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr9214912204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása