Free Music!

A világ vs iTunes. III.rész.Nokia

2007. szeptember 05. - Pléh Dániel

Három részes sorozatunk befejező részében, egy teljesen más iparágból érkező, ugyanakkor a szórakoztató elektronika, a multplatform megoldások területén komoly tapasztalattal rendelkezik.

Nokia

Több hete tudott volt hogy a Nokia, - hiszen róla beszélünk - augusztus 29-n Londonban tervezte bejelenteni új online alapokon nyugvó, de multiplatform zenei letöltő szolgáltatását. Jelzés értékű módon a finn telefongyáróriás is ugyanazon a 19.századi halpiacból átalakított helyen jelentette be, ahol 3 évvel ezelőtt az Apple az európai iTunes elindulását.

 

Az online zeneletöltő szolgáltatás egy nagyobb, OVI-nak keresztelt, az online és a mobil platformok közötti könnyebb átjárhatóságot, és nagyobb fogyasztói flexibilitást maga elé tűző direktíva része.

 

A finn cég online boltjának különlegessége, hogy a vásárlók a már-már szabványosnak mondható online letöltés mellett közvetlenül, wirelesss házatokon keresztül is letölthetnek majd dalokat. Erre jelenleg sem az iTunes, sem az iPhone nem alkalmas.

 

A szolgáltatás keretében a felhasználók 68 pennyért (ezekben az iTunes 79 penny-s árával) tölthetnek majd le számokat. A mobilplatformon keresztüllehetőség lesz előfizetés alapú, korlátlan streaming szolgáltatás igénybevételére is, ennek várható havi díja 10 euró lesz.

 

Kicsit felülemelkedve a tényen, hogy a Nokia is belépett az online zenei bizniszbe, érdemes elgondolkodni, milyen esélyekkel, teszi mindezt. A fő kérdés értelemszerűen az, hogy a platformok harcát véglegesen megnyeri-e a mobiltelefon, vagy a PC-jk versenyben maradnak. Az előbbi esetben a Nokia igen-igen jó eséllyel pályázhat az Apple és az iTunes trónjára. Mindenképpen nehéz feladat elé állítja ugyanakkor majd a Nokiá-t, hogy a digitális zeneletöltő piac egyértelműen az Apple monopóliuma jelen pillanatban,. s ebből a monopóliumból őket kimozdítani nem lesz egyszerű, és rövid idő alatt véghezvihető misszió.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr3635243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása