Free Music!

A zeneáruházak tényleges sorrendje

2008. április 07. - Pléh Dániel

Eleddig, talán az igazi verseny hiánya miatt is nem bontakozott ki igazán komoly vita arról, hogy mi is a digitális zeneáruházak sorrendje Az Amazon belépésével, valamint a DRM mentest tartalomterjesztés egyre szélesebb körben való elterjedése nyomán azonban feltámadt a vita, a zeneáruházak valódi(?) sorrendjéről.    

 Az első helyezettről igazán nem is bontakozhatott ki vita. Még a legelvakultabb Jobs ellenes szakértők sem kérdőjelezik meg az iTunes magabiztos vezető helyét a digitális piacon.

A második-harmadik hely kapcsán azonban váratlanul heves vita bontakozott ki, a régebb óta piacon levő szereplők (rhapsody, emusic) és az új szereplők (Spiralfrog, Amazon) között. A vitát, a USA Today írása robbantotta ki, mely szerint a második helyre az Apple mögött csendben megérkezett az Amazon, MP3 letöltő szolgáltatása, ugyanakkor pontos letöltési adatokat sem a cikk, sem az Amazon nem volt hajlandó közölni.   

A cikk nyomán, az Emusic vezetője, David Pakman jelezte, hogy számításaik alapján az ő szolgáltatásuk a második helyezett. A harmadik helyet pedig a Spiralfrog tatja magáénak, mintegy 850 000 regisztrál felhasználójának köszönhetően.

Mi akkor az igazság? Fenntartva az összehasonlíthatóság nehézségét, szakértők egyetértenek abban, hogy a legfontosabb és legjobban összenmárhető mérce a bevétel. Ebben az aspektusban pedig a tavaly évben az Amazon nem lehetett (még) a második helyezett, a Spiralfrog fő problémája pedig pontosan a magas regisztrált felhasználói szám monetizálása.   

A bevétel alapú összevetésben a második helyezett az iTunes, közel két milliárd dolláros bevétele mögött fényévekkel lemaradva a Rhapsody, mintegy 150 millió dolláros bevétellel 2007-ben, a harmadik pedig  a Napster 125 millió dolláros bevétellel. Az emusic becslések szerint mintegy 40 millió dolláros bevétel realizált,a Microsoft Zune marketplace szolgáltatása pedig még ennél is kevesebbet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr22635173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása