Free Music!

Vihar a Last.Fm új jogdíjpolitikája körül

2008. július 14. - Pléh Dániel

A közönségi rádió múlt hét hétfőn jelentette be, hogy Jogvédői programot indít, melynek keretében a Last.fm szolgáltatásán belül lejátszott dalok után, a jogvédő szerveztek kihagyásával, közvetlenül az előadóknak fizetné a nekik járó jogdíjat.

 

A CBS által tavaly megvásárolt rádió a következő feltételeket kínálja az előadók számára:

 

-         Abban az esetben, hogyha a dalok a rádió ingyenesen elérhető szolgáltatásainak keretében kerültek lejátszásra, úgy a Last.fm nettó bevételeinek 10%-a illeti meg az előadót.

-         Abban az esetben, hogyha a dalok a prémium szolgáltatás keretében kerültek lejátszásra, úgy a last.fm nettó bevételeinek 10%-a vagy befejezett  lejátszásonként 0,0005 dollár közül a magasabb illeti meg a művészt

-         Abban az esetben,. hogy az ingyenes on -demand szolgáltatásban hangzik el a dal, úgy a last.fm nettó bevételének 30%-a illeti meg a dal előadóját

-         Abban az esetben pedig, hogyha a dal a prémium on-demand szolgáltatásban hangzott el, úgy a nettó bevétel 30%-a és a lejátszásonkénti 0,005 dollár közül a magasabb illeti meg az előadót.

 

A közeljövőben, komoly, és érdemi fejlemények várhatóak ez ügyben, ugyanis a mintegy 12 000 független kiadó érdekeit képviselő Merlin group azonnal, határozottan felhívta tagjai figyelmét, az ajánl el nem fogadására, sőt, jogi lépéseket helyezett kilátásba a Last.fm-el szemben.

 

Miért tette meg ajánlatát a cég? Semmi esetre sem jótékony okokból, sokkal inkább megpróbálván megelőzni azokast a pereket, melyek a különböző jogvédő szervezetekkel való megállapodások hiánya miatt egyre inkább fenyegette őket. Hovatovább a bejelentés révén kiindulási alapot biztosítanak saját maguk számára a további, jogvédőkkel folytatandó tárgyalásokhoz, s egyúttal saját maga is belépett valamilyen mélységig a jogvédők piacára, ezáltal alternatívát nyújtva a nagy nemzetközi jogvédő szervezetekkel szemben, igaz egyelőre még csak a saját szolgáltatásával kapcsolatban.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr79635124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása