Free Music!

A CD eldobása az egyetlen túlélési út a zeneipar számára?

2008. december 30. - Pléh Dániel

A jelenlegi, gazdasági válság által súlyosbított helyzetben a következő, 2009-es év sok tekintetben meghatározó lehet(lesz?) a zenei kiadók és a digitális zeneterjesztés szempontjából is.

A CD eladások évek óta folyamatosan csökkennek, a digitális eladások növekedése pedig messze nem tudja ellensúlyozni az ebből adódó veszteségeket. 2005-ben a kiadók bevételek 91%a érkezett a hagyományos hanghordozók forgalmazásából, 2007-re ez a szám 77%-ra csökkent, s 2008 várhatóan  minden eddiginél drasztikusabb csökkenést fog okozni.

Ezen adatok alapján nem kisebb tanácsadó cég, mint a Gartner javasolja azt a kiadók számára a jövő évre (illetve legyünk őszinték: a túléléshez…) a hangsúly teljes eltolását  a digitális tartalmomterjesztés irányába. Az indok felettébb egyszerű : a digitális terjesztés költségei mindig is, így most is lényegesen alacsonyabbak a hagyományos terjesztési modell, modellek költségeinél, s a költséghatékonyság a jövő évben minden eddiginél fontosabb tényező lesz minden iparágban.

 

A tanácsadó cég a digitális terjesztést egyfajta on demand CD kiírásként értelmezné , melynek segítségével a terjesztési költségek gyakorlatilag  nullára lennének csökkenthetőek, a nehezen megjósolható kereslet okozta kockázatokkal együtt. A zenei anyagok premierjeit, a költséges  TV és rádió reklámokkal teletűzdelt bevezetés helyett az online közösségi médián keresztül valósítanák meg.

 

Mindezen felül a Gartner a digitális tartalmak minőségének javítására is nagyobb hangsúlyt fektetne a jövő évben. Ennek keretében a dalszövegek, videok monetizálásra sokkal nagyobb hangsúlyt fektetne a tanácsadó cég.   

 

Az ajánlás több szempontból is történelminek mondható. Egyrészt soha, egyetlen meghatározó iparági szereplő sem szállt ennyire egyértelműen síkra a hagyományos hanghordozó terjesztés ellen. Másrészt maguk is beismerik, hogy mindezzel elképesztő kockázatvállalásra is késztenék a kiadókat., hiszen a bevételeik 77%-t a mai napig kitevő tevékenység beszüntetését kérik.  Más kérdés, hogy a kiadókon kívül (vagy talán magukban is, csak nem publikusan) mindenki tisztában van vele, hogy előbb vagy utóbb (de inkább előbb) el fog érkezni az a pillanat, amikor a kiadók kényszerből teszik majd meg ezt a drasztikus lépést, ugyanúgy, mint anno a bakelitek vagy a műsoros kazetták esetében.  A különbség az akkor helyzethez képest most annyi, hogy jelen esetben jó esélye a túlélésük múlik majd a megfelelő időpont megválasztásán…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr36842496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása