Free Music!

A nagy U2 bukta

2009. február 21. - Pléh Dániel
Az elmúlt években minden egyes, régóta várt album esetében a premier előtti kiszivárgás és fájlmegosztókon való megjelenés tartotta lázban mind a kiadókat, mind a rajongókat. A győztes- nem meglepő módon- minden esetben az internet és a fájlmegosztó hálózat lett, általában a kérdés csak az volt, mennyivel a megjelenés előtt jelennek meg a tartalmak. A 2-3 hét átlagosnak, az 1 hónap kellemetlennek számított, az 1 hét pedig már jónak.
 
Ebből az aspektusból megközelítve as U2 az átlagos sikeresebb oldalán helyezkedik el, március 2-n megjelenő, de az elmúlt 24 órában gyakorlatilag minden P2P szolgáltatáson elérhető albumával.
 
Egy köztudottan DRM párti és az illegális letöltéseket ellenző, a 4 nagy lemezkiadó egyikével lemez megjelentetni kívánó banda esetében ugyanakkor kellemetlen. Az tfigyelembevéve pedig, hogy az új album az ausztrál Universal által üzemeltetett webshopon keresztül,máig tisztázatlan körülmények között kerültek ki az internetre, az eset több, mint kellemetlen az ír csapat és kiadója számára egyaránt.
 
Mindeközben az új album, a No Line on the Horizon  a teljesen legálisan, a MySpace Musicon keresztül is elérhető a u2 profiloldaláról, természetesen csak stream formájában.  
 

 

A kétféle megjelenési forma érdekes helyzetet teremt az együttes és kiadója számára. Az amúgy is folyamatosan csökkenő CD eladási trendek mellett úgy kell brutális mennyiségű albumot értékesíteni a különböző  fizikai és digitális formátumokban, hogy az albumról a  kritikák, az első meghallgatások-letöltések megelőzik azt. Érdemes lesz figyelni a fejleményeket, könnyen elképzelhető, a válság és a megváltozott környezet hatására a U2 lesz az első együttes, aki számára elkerülhetetlen lesz a digitális piacra való fókuszálás

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr78956506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása