Free Music!

Megépült a digitális vasfüggöny-fizetős lett a Last.Fm

2009. március 25. - Pléh Dániel
A streaming szolgáltatások nehézségeiről ezerszer és ezerszer írtunk már ebben a blogban, ezúttal nem untatnánk evvel egyetlen olvasónkat sem.
 
A Last.Fm blogján megjelent, s itthon és a többi érintett országban felháborodást kiváltó, a nagy nemzetközi blogokban ellenben meg sem jelenő hír, mi szerint három országon (Egyesült Államok, Anglia, Németország) kívül a last fm  rádió előfizetés alapúvá válik, havi 3 eurós díj ellenében. A hír ennyi, nem több, a cég hivatalos blogján sem sokkal hosszabb terjedelemben érhető el.
 
A hír mögöttes tartalma az, ami rendkívüli jelentőséggel bír, nem csak és nem elsősorban digitális zenei tekintetben. A lépést nyilván a hirdetői elégedetlenség motiválta, mely a globális jelleg miatt kevéssé, kevésbé hatékony kampányok kapcsán jelentkezett. Egy amerikai hirdető számára a mégoly lelkes magyar Last.fm hallgatók nem képviselnek értéket, potenciális vásárlót, miközben az általuk meghallgatott dalokért ugyanazt a tartalomdíjat kell az előadóknak fizetni.    
 
Ezzel a lépéssel újfent, és minden eddiginél erőteljesebben igazolódott be, a klasszikus tartalomszolgáltatás esetében a territoriális korlátok még mindig olyan erősek, hogy a globális szolgáltatások hosszú távú működését ellehetetlenítik.
 
A CBS által felvásárolt közösségi rádió lépésének harmadik de talán legfájóbb része pedig az, amely deklaráltan digitális zenei értelemben nem létező országnak minősíti Magyarországot, sok más országgal egyetemben.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr701025790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása