Free Music!

Tényleg elindult a Qtrax

2009. április 13. - Pléh Dániel

Streaming szolgáltatásokat bemutató sorozatunk kihagyhatatlan alanya a Qtrax, amelyről ha őszinték akartunk lenni, azt kell mondanunk, nem tudjuk mi, nem tudjuk mennyire sikeres, de legfőképpen nem értjük, miért alakult úgy a sorsa, ahogy.

 

A szolgáltatás a 2008-as MIDEM egyik sztárja szeretett volna lenni, hangzatos bejelentésekkel, sztárokkal fűszerezett műsort ígérve, egy új, a zenefogyasztás forradalmasító szolgáltatásról. A Qtrax lényege a P2P jelleg.(lett volna?)A regisztrált felhasználók, legális forrásból szármaszó tartalmait DRM-be csomagolja, s azok így lesznek böngészhetőek és letölthetőek más, a szolgáltatásba regisztráltak számára is. A böngészést illetve a számok lejátszását egyaránt audio hirdetések szakítják meg.  A streaming siteokhoz hasonlóan itt is lehetőség van playlistek összeállítására és másokkal való megosztására.
 
A nagy bejelentés helyett aztán nagy botrány lett, ugyanis a cég kommunikációjával ellentétben a major kiadókkal nem rendelkezett érvényes szerződéssel. A zenefogyasztást forradalmasító szolgáltatás egy pillanat alatt az év átverése lett, s sokáig nem is nagyon hallatott magáról.   Májusban aztán a kiadók sajtóközleményekből derült ki, hogy a négyből három major kiadóval sikerült tető alá hozni a megállapodást…Ekkor azonban már igazán senkit nem érdekelt a szolgáltatás, a streaming szolgáltatások egyre erősödő versenyében más szereplőkre (Spotify,Spiralfrog, Imeem) terelődött a hangsúly és a dicsfény.
 
A napokban aztán, poraiból (ismételten) feltámadva a Qtrax 10 országban jelentette be, teljes kiadói repertoárral történő indulását. A sokat támadott tulajdonos Allan Klepfisz magabitosan jelenthette ki tehát, hogy „a világ zenefogyasztásának 95%-a illegális forrásokból történik. A nem illegális források pedig gyakorlatilag kimerültek a különböző stremaing szolgáltatásokban. A Qtrax ezzel ellentétben legális, ingyenes letöltést biztosít felhasználói számára”

 

Mint elgondolás feltétlenül érdekesek a Klepfisz által elmondottak, s még érdekesebbek és piacképesebbek lettek volna, ha valóban tavaly elmondhatta volna ezeket a mondatokat. Idén,az elmúlt 80 év legsúlyosabb gazdasági visszaesésének kellős közepén meglehetősen nagy képzelőerő kell ahhoz, hogy az egyszeri digitális zenében mozgó blogíró elhiggye, képes lesz hirdetésekből finanszírozni magát. Ez egyelőre úgy tűnik fontosabb kérdés, mint a tökéletes user interface, a hibátlan ajánló rendszer vagy a teljes tartalom. Az elmúlt bő félév tapasztalatai alapján az előbbi az, amely eldönti, életben maradhat-e egy ilyen szolgáltatás…   

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr961063179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása