Free Music!

A francia kormány menti meg a zeneipart?

2010. október 19. - Pléh Dániel

Arról, hogy a legális, digitális zenei szolgáltatásokat hogyan lehetne a jelenlegi szintjükről lényegesen magasabb szintekre emelni több elmélet is napvilágot látott az elmúlt években. Valamennyiben a közös pont az volt, hogy az illegális letöltések adatforgalmát lebonyolító telekommunikációs hálózatok tulajdonosainak lenen szükséges ilyen vagy olyan formában fellépniük, alternatívát kínálniuk az illegális letöltésekkel szemben. Egyik- erélyesebb- megoldásként az illegális letöltők net hozzáférésének felmondása kezdett elterjedni, másik- lényegesen életrevalóbb- megoldásként pedig maguk a telekommunikációs cégek kezdetek el előfizetőik részére ingyenes vagy nagy kedvezménnyel igénybe vehető zenei szolgáltatásokat nyújtani.

 
A siker ugyanakkor mindkét esetben mérsékelt volt, az internethozzáférés letiltását éppen a napokban tiltotta meg egy ír bíróság, Írországban, a telco előfizetők számára kialakított szolgáltatások pedig nem nagyon tudtak elterjedni, többek között a hatalmas költségek miatt sem.
 
A digitális zenei szolgáltatások állami oldalról történő felkarolása eleddig sehol nem merült fel, mint reális alternatíva, ez azonban a közeljövőben gyökeresen megváltozhat, miután a francia kormány az Európai Unió támogatásával és egyetértésével egy a fiatalok zenevásárlását támogató programot indít. , Itt egy pillanatra érdemes elidőzni, hiszen a franciak kormány az, amely a francia kulturális értékeke védelmének jelszavával gátolta, gátolja az e-könyvek elterjedését, amely ingyenes újságelőfizetéseket biztosít a fiatalok számára, hogy a nyomtatott sajtót támogassa. A francia kormány tehát bizonyos területeken meglehetősen proaktív, s alapvetően internet ellenes, s ennek ellenére vágott bele ebbe, a tisztén internetes projektbe.
 
A program az idei évben indul és 2013 év végéig tart, s keretében a 12 és 28 év közötti fiatalok olyan kártyákat vásárolhatnak 25 euroért melyek birtokában bármelyik francia   előfizetéses zenei szolgáltatás esetében 50 eurónyi zenét kreditet  vásárolhatnak. Az előzetes kalkulációk alapján a programra a francia kormány mintegy 50 millió eurót szán, azaz mintegy 2 millió megvásárolt kártyával számolnak a projekt során.
 
A francia digitális zenei piac 2010, első negyedévében mintegy 19 millió eurós forgalmat bonyolított. Ennek túlnyomó részét-12.6 milliót a letöltések tették ki.  Mintegy 2.6 millió eurós forgalom jelentkezett a streaming szolgáltatásokon, és 3.8 millió a különböző előfizetése jellegű szolgáltatások keretein belül. A teljes piac éves szinten tehát mintegy 80 millió eurós tesz ki, s ennek éves szinten 50 millió euróval való növelését tűzte ki explicit módon tervével a francia kormány!
 
A kormány kínosan ügyelt arra is, hogy az akció ne torzítsa, hanem inkább elősegítse a digitális zenei szolgáltatások közötti versenyt, ezért az akcióban részt venni kívánó áruházaknak vállalniuk kell, áraik csökkentését vagy az ugyanazért az árért adott szolgáltatás magasabb színvonalát. (pl. ugyanazért az összegért hosszabb előfizetés)  A kisebb, független áruházak helyzetén pedig az a megkötés kíván javítani, hogy egy áruház esetében a maximális  az állam által átutalt kiegészítés egy évben nem lehet több majd, mint 5 millió euró.
 
A francia kormány lépése feltétlenül üdvözlendő. Egyszerre próbálja ugyanis a fiatalokat edukálni annak érdekében, hogy megértsék, mennyit is érnek az általuk igénybe vett szolgáltatások, s mindezzel párhuzamosan a digitális zenei szolgáltatásokon is segítenek. A támogatott szolgáltatások köre ugyanakkor jellemző a pragmatikus francia kormány hozzáállására. Hiszen azzal, hogy csak előfizetéses szolgáltatásokra lesz lehetőség felhasználni az állami kedvezményeket, a francia zenei piacot is domináló Apple iTunes nem kerül be ebbe a körbe, tovább élezve Steve Jobs és a francia kormány között feszültségeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr322375077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása