Free Music!

Holnap az Apple véget vet az MP3 uralmának?

2010. november 15. - Pléh Dániel

Az Apple zenei törekvései az elmúlt fél év során több alkalommal szolgáltattak témát blogunk számára. Az iPad megjelenése kapcsán úgy tűnt, a zene háttérbe szorul Steve Jobsék elképzeléseinek listáján. A Lala felvásárlása azonban újra élesztett ea reményeket, hogy az Apple számára a zene továbbra is kiemelt fontosságú.

 
Az év során többször is felmerült, az Apple éppen aktuális ,nagy eseménye kapcsán, hogy az lehet az, ahol bejelentik az iTunes teljes reformját. Nem tették, s az indokokkal tulajdonképpen mindenki tisztában volt.
 
Ezek után némileg meglepetésként ért mindenkit a tény, hogy az Apple honlapja a mai napon átváltozott és egy holnapi, fontos, az iTunes-al kapcsolatos bejelentésre hívja fel a figyelmet.
 
 
A találgatások persze azonnal megindultak. Lássuk a lehetőségeket, hogy aztán holnap csalódjunk/örüljünk:
 
  1. A régóta várt Beatles katalógus: Arról, hogy a Beatles tartalmai digitálisan először az iTunes áruházában lesznek elérhetőek évek óta hallani találgatásokat. Sok minden szól amellett, hogy a Beatles digitálisan először az Apple áruházában legyen elérhető, de sok minden ellene. Az pedig, hogy pont most és ilyen hirtelen történne mindez, kevéssé tűnik valószínűnek.
  2. 90 másodperces belehallgatási lehetőség: A 30 másodperces belehallgatási lehetőség a zeneipar legnevetségesebb dogmáinak egyike. Egy koncertfelvétel megfelelően kiválasztott 30 másodperce semmi másból nem áll ,mint tapsból és sikítozásból… 30 másodperc alatt nem könnyű eldönteni, kell-e nekem az adott zeneszám. Nem véletlen tehát, hogy az Apple a ezt az időtartamot szeretné 90 másodpercre felemelni. A világot alapjaiban meg nem rengető bejelentés lenne,  ugyanakkor ez az a nagyságrend, ami nem igényel külön eseményt, hanem egy egyszerű sajtóközlemény formájában bejelenthető, s még a karácsonyi vásárlási szezon előtt meg tudja dobni a vásárlásokat!
  3. Az egész nyáron emlegetett és várt közösségi zenei szolgáltatás: Szögezzük le az elején: Meglepő lenne, hogyha egy ekkora volumenű változást egy sajtóközleményben jelentenének be! Érthető is lenne ugyanakkor, hiszen a Google Music, az eddigi információk alapján komoly vetélytársa lehet az iTunesnak-sőt, a régóta várt közösségi funkciók nélkül azt gondolom, lényegesen előrébb tarthat nagyon hamar a Google zenei téren, mint az Apple, így a mihamarabbi piacra lépés indokolt lehet nagyon is!! A koncepcióra  fókuszálva: egy a Google Music koncepciójához nagyon sok tekintetben hasonló, havi szinten 10 dollárért igénybe vehető, teljesen korlátlan ,minden Apple eszközön igénybevehető streaming szolgáltatás hosszú időre megoldana minden fájlcseréléssel kapcsolatos kiadói problémát!
  4. A Spotify felvásárlásának bejelentése: Alig egy hete írtunk arról, hogy a Spotify- amely maga is az észak-amerikai piacokra való belépést tervezgeti- a két nagy óriás, a Google valamint az Apple felvásásrlási célpontja is lehet, kiadói szerződéseinek értéke miatt. Az Apple a svád start-up felvásárlásával két legyet ütne egy csapásra. Egy nagyon jó üzleti modellel bíró, kiemelkedően jó funkcionaliítású szolgáltatással llpne a piacra, legnagyobb vetélytársa előtt!
 
Ez volna tehát a 4, teljesen eltérő lehetőség. S persze lehet, hogy még sok másik is sorban áll.  Holnap délután- magyar idő szerint- mindenre fény derül. De készüljünk fel, lehet, hogy november 16-a a webes zene  egyik jeles napja lesz…
 

[UPDATE] : A ma reggel, A zeneiparhoz közel álló Billboard szinte biztosra vette, hogy a Beatles katalógusról lesz szó. Az értesülések szerint a Beatles dalok jó ideig exkluzívan csak az iTunes áruházából lesznek letölthetőek, s mindemellett a hírek arról szólnak, hogy egy Beatles branded iPod vagy akár iPhone sem elképzelhetetlen, rajta az egész Beatles életművel.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr512451147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása