Free Music!

Mit ér a zeneipar Steve Jobs nélkül?

2011. január 21. - Pléh Dániel

 Steve Jobs ismét elhagyja az Apple-t, derült ki a hét elején egy az Apple alkalmazottainak küldött leveléből. Kérdés, hogy mennyi ideig lesz távol, mennyire folyik majd bele a stratégiai döntésekbe és persze az is, mennyire viseli ez majd meg- ha megviseli egyáltalán- a Cupertino-i céget.

 
Nem szeretnénk a bulvárbitangok szintjére süllyedni, de érdemes elgondolkozni azon, mi történne az Apple-el és vezető online termékével,. Az iTunes-al, ha Jobs végleg és permanensen kiszállna az Apple-ből?
 
A legvalószínűbb válasz az, hogy a cég már sosem lenne az ismét az, ami vele volt.  Ez látszott legutóbb is, amikor Jobs-nem betegsége miatt- ott hagyta a céget. Az Apple összeomlása pedig az iTunes összeomlását is megával hozná, azaz a világ legnagyobb zeneáruházának a sorsa fordulna meg, s fosztaná meg ezzel zenekarok ezreit a digitális bevételektől.
 
S természetesen egy ekkora szereplő kiesés vagy drasztikus meggyengülése a többi szereplő számára megnyitná az utat az erősödéshez. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy mindez valóban meg is történne.
 
Az egyedi letöltéseket kínáló oldalak, méghogyha köztük amúgy olyan sikeres  szolgáltatók, mint az Amazon is ott vannak hallra vannak ítélve, üzleti modelljük illetve a zenefogyasztás átalakulása miatt.
 
A jövőt a streaming szolgáltatások illetve a cloud alapú zenei szolgáltatások jelentik, illetve inkább jelenthetik. Ezek a szolgáltatások azonban még nem jelentek meg a piacon, s a legtisztább, legegyértelműbb koncepcióval ez esetben is Steve Jobs és az Apple rendelkezik, azaz gyakorlatilag ez a terület is rajtuk áll vagy bukik. Ha  keresztül tudják vinni az akaratukat a kiadókon, akkor új dimenziókba léphet a zenefogyasztás. Ha nem, akkor nagyon könnyen lehet, hogy végleg a bukott iparágak közé kerül. Az egyetlen igazén határozott elképzeléssel  és a hozzá tartozó erővel és hatalommal rendelkező ember Mack Zuckerberg és a Facebook lehet. Ugyanakkor az a fajta reform szerep, amit a Facebook szeretne betölteni önmagában nem elég ahhoz, hogy a digitális zenefogyasztás továbbfejlődjön.
 
Bárhogy csűrjük-csavarjuk terhét, teljesen egyértelmű, hogy a zeneipart szereplőinek sokkal jobban szükségük van Steve Jobsra és egy erős, folyamatosan fejlődő iTunes-ra, mint azt gondolják és maguknak bevallják. Minden vitájuk, Jobs arroganciája ellenére egymásra vannak utalva a felek. Jobs az az ember, aki képes a felhasználói igényeket megérteni és szolgáltatásokra lefordítani, s nem mellékesen cége, az Apple képes mindehhez biztosítani az anyagi hátteret, akár úgy ia, hogy maga a tartalom szolgáltatás veszteséges.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr672594676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása