Free Music!

Az EMI-Spotify megállapodás is megköttetett?

2011. február 12. - Pléh Dániel

 A több, mint egy évig gyakorlatilag eredménytelen próbálkozások után úgy tűnik a Spotify valóban képes volt megtenni azt a bizonyos első fontos lépést a SONY-val való megállapodás révén, s a többi kiadóval eleddig álló tárgyalások hirtelen felgyorsultak, s az amerikai piacra való belépés most jár nem is oly távoli álom.

A hírek szerint alig hetekkel a SONY-val való megállapodás bejelentése utána Spotify a legfontosabb alapelvekben egyezségre jutott az EMI-al is, így rövid időn belül elhárulhatnak az akadályok az újabb kiadó csatlakozástól is.
 
A megállapodás tervezet pontos részletei egyelőre természetesen még nem ismertek (fogadni mernénk, hogy a hivatalos bejelentés után sem sok minden lesz publikus) de a tárgyalásokhoz közel álló források szerint a svéd cégnek ha nehezen is, de sikerült csökkenteni az EMI-ban is meglevő kételyeket afelől, hogy túl alacsony az ingyenesen, hirdetéssel finanszírozott felhasználók és az előfizetői díjat fizető felhasználók aránya.
 
Ez as kérdés az amerikai piacra való belépés kapcsán kelt előtérbe, ugyanis a Spotify üzleti modellje a tengerentúli zenei piacokon teljesen szokatlan megoldás, melyet a nagy amerikai kiadók nem nagyon kedvelnek. Pontosan ez az üzleti modell az ugyanakkor, ami a Spotify sikere szempontjából az Egyesült Államokban is kulcsfontosságú.
 
A megállapodás ténye persze még nem jelenti azt, hogy a Spotify végre valóban megjelenik az amerikai piacokon. A SONY és az EMI együttesen ugyanakkor mintegy 37%-t tesz ki a teljes major zene kínálatnak. A Universal egymaga 31%-t birtokol, a harmadik pedig a Spotify és egyáltalán a freemium szenei szolgáltatások nagy mértékben ellenző Warner Music. Daniel Ek-ék helyzete nem könnyű, de most már nem reménytelen…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr272629128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása