Free Music!

Az Apple megöli a mobilzene szolgáltatókat?

2011. február 19. - Pléh Dániel
Az Apple a héten megszigorította az alkalmazásokkal kapcsolatos szabályait. Melynek értelmében, minden olyan alkalmazás, amely az App Store-in kívül kínál prémium tartalmakat, elérhetővé kell azokat tennie az App Store-on belül is, s meg kell fizetni utánuk az Apple 30%-is jutalékát!A reakciók rendkívül vegyesek voltak, nem egy szakíró erőteljesen nekiment az Apple-nek a lépést követően.  
 
A lépés, melyet- ebben egy percig se legyen kétségünk- az Apple nyilvánvalóan nagyon pontosan átgondolt üzleti és/vagy stratégiai okokból hozott meg. Ha megnézzük, mit is jelent ez az iPhone és az iPad ökoszisztémát zseniálisan kihasználó zenei appok számára, mindjárt érthetőbbé válik az első látásra  érthetetlennek tűnő döntés…
 
A sikeresen működő streaming szolgáltatások (Spotify, Rdio, Pandora..) számára az Appstore és a mobilalkalmazások jelentik a növekedés egyik, ha nem a legfőbb mozgatórugóját. Az Appstore segítségével tudnak újabb és újabb ügyfeleket becsábítani a szolgáltatásaikba. A nagyságrendileg 10 dolláros havi előfizetési díj- melyet az Appstore-ból kiindulva sokkal szívesebben fizetnek meg a felhasználók- pedig üzletileg is működőképessé tette ezeket a szolgáltatásokat.
 
 
 
A streaming zenei szolgáltatások üzleti modellje eleve igen-igen komplikált, hogy azt ne mondjuk, nehezen fenntartható, s  lépésével az Apple tulajdonképpen ezen az üzleti modellen szorítana még egyet, s állna be a sorba.
 
Egy kis matematika, hogy el tudjuk képzelni, miről is van szó. A streaming szolgáltatások az előfizetési díjaik mintegy 50%-t kell, hogy a tartalomtulajdonosok részére átutalják. Az Apple-nek járna 30%, így magának a szolgáltatónak 205 maradna. Ebből a 20%-ból kellene minden addicionális költséget (marketing ,fejlesztés stb.) fedezni. Ez pedig gyakorlatilag nem lehetséges..
 
A szolgáltatók egy része azonnal jelezte, hogy ezekkel a feltételekkel nem fog megmaradni az Apple piacán, s az Android platformra helyezi át a hangsúlyt. Más szolgáltatók diplomatikusan csak annyit jegyeztek meg, hogy a módosított feltételek június 30-n való életbe lépéséig még nagyon sok minden változhat.
 
És akkor a legizgalmasabb kérdés: Miért tette mindezt az Apple? Természetesen elképzelhető, hogy tovább akarja növelni az Appstore bevételeket. De jobban belegondolva, erre semmi szüksége nincsen. Az alkalmazások növekedési üteme még mindig nő, így a belőlük befolyó bevételek is hihetetlen ütemben növekednek. Az Apple pénzügyi helyzete amúgy is irigylésre méltó, nincsen szükségük ilyen, alapvetően kisstílű lépésre. Az ugyanakkor nagyon is könnyen elképzelhető, hogy Steve Jobs és cége ezzel a barátságtalan lépéssel kezdi el megágyazni a terepet az oly régóta várt cloud alapú zenei szolgáltatásának. Ez egy teljesen logikus lépés lenne. Platformtulajdonosként az Apple nyilván csak addig tári meg esetleges vetélytársait, amíg saját maga nem akar az adott tartalomterületen is megjelenni, hasonló szolgáltatással. Vegyük észre azt is ,hogy Steve Jobs-ék sosem szeretnek nem elsőként belépni egy adott területre. Nem szeretik a már ott levő vetélytársakat. Maguk hozzák létre a terméket, ők diktálják a szabályokat. Ez a Jobs-doktrína. S bizony, a streaming szolgáltatásokkal, a jól menő streaming szolgáltatásokkal nem ez lenne a helyzet. Így hát abszolút nem meglepő, hogy az Apple egyre agresszívabb eszközökkel próbálja őket kiszorítani.  
 
A helyzet teljesen egyértelmű lenne, ha nem lenne egy vetélytárs platform, amely elterjedtségében folyamatosan közelít az Apple platformjához, ars poeticájában azonban homlok egyenes ellentétes elveket vall. A lépés pedig legnagyobb valószínűség szerint a zenei szolgáltatókat efelé a platform felé tolja majd. Ezt lehet, hogy az Apple most,jelen pillanatban nem látja problémának, középtávon azonban komoly befolyásoló tényező lehet a két platform vérremenő küzdelmében…
 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr572666557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása