Free Music!

A Universal és versenybe száll az EMI-ért

2011. július 18. - Pléh Dániel

A Warner felvásárlása nem az egyetlen komoly kiadói felvásárlási procedúra. A Guy Hands kezében teljesen táptalaját vesztett EMI ugyanis egy bankhitel nem törlesztésének ellenértékeként a Citibankhoz került. A bankóriás érthető okokból nem kíván beszállni a zenei üzletbe, pláne nem egy roppant veszteséges kiadó átvétele révén, így a lehető leghamarabb szabadulni szeretne tőle.

 
Június elején, a Warner eladása és az orosz milliárdos, Len Blavatnyik kezébe kerülésekor reális lehetőségnek tűnt még az is, hogy a lehető leggyorsabb értékesítés érdekében a Citi az orosz milliárdosnak értékesítési közvetlenül a kezében levő lemezcéget.
 
Mindez végül nem történt meg, és a bank, hivatalos, meghívásos tendert írt ki. A hírek szerint a várhatóan hosszadalmas ajánlattételi folyamatban több kiadó is részt kíván majd venni. Egyrészt  az új kezekben levő Warner Music is- ha már az azonnali értékesítés nem sikerült- illetve a világ vezető lemezkiadója, a Universal is.  
 
Mindkét kiadó pályázata egyben jelzésértékű is, hiszen azt mutatja, egyre fokozódik a koncentrációs most már kiadói oldalon is. A Universal számára egy Warner vagy éppen egy egy EMI méretű kiadóra szükség lenne, hogy megőrizze, egyre inkább veszélyben levő vezető helyét a kiadók között. A Warbner erse5táben a vásárlás túlzottan kockázatos lett volna a versenyjogi jóváhagyási szempontokat is mérlegelve, az EMI ugyanakkor ebben az értelemben is tökéletes célpont! Elképzelhető, hogy a cég csupán a vetélytárs zenei üzletágra tesz majd ajánlatot, de az sem kizárható, hogy a kiadói üzletágra is ajánlatot tesz majd, melynek összege 3 milliárd dollár körül mozoghat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr743007269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása