Free Music!

Továbbra is fontos a zenék birtoklása

2011. október 01. - Pléh Dániel

Az elmúlt hetekben, hónapokban másról sem szólnak a digitális zenei hírek, mint a felhő alapú szolgáltatásokról, a streaming térnyeréséről, a Facebook induló zenei platformjáról valamint a letöltés alapú szolgáltatások haláláról.

 
Egy a napokban napvilágot látott, augusztusban készült közvéleménykutatás erősen árnyalja a képet ugyanakkor. Az ezer fős mintán készült kutatás azt vizsgálta, mennyire fontos a zenekedvelők számára a zenei tartalmak birtoklása. Ez az a kérdés, ami évekkel ezelőtt a streaming szolgáltatások elleni legfontosabb érv volt – nevezetesen, hogy a zenekedvelők igenis birtokolni akarják a zenei tartalmakat- és ez az az érv, ami az elmúlt 1-2 évben drámaian meggyengülni látszik.
 
A kutatás a következő eredményeket hozta:
1.      A megkérdezettek 91%-a számára fontos, hogy birtokolja azokat a zenéket, amiket kedvel
2.      A megkérdezettek 89%-a inkább birtokolni akarja a zenei tartalmat, mint streamelni
3.      79%-uk úgy nyilatkozott, hogy a közeljövőben nem fogja feladni a saját zenei gyűjteményét
4.      86%-a a válaszadóknak azért részesíti előnyben a zenék birtoklását, mert így biztos, hogy nem tűnnek el és bármikor meghallgathatóak
5.      A kutatásban résztvevők 76%-a a streaming szolgáltatásokat az ismeretlen zenék megismerésére használja
6.      74%-uk használ streaming szolgáltatásokat, de csak az ingyeneseket. Mindössze 13%-uk veszi igénybe a streaming szolgáltatások prémium, fizetős részét. Ennek a 13%-nak ugyanakkor 84%a rendszeresen vásárol is zenei tartalmakat.
7.      A megkérdezettek 39%-a nyilatkozott úgy, hogy igénybe venne egy felhő alapú szolgáltatást saját zenei tartalmainak tárolására.
 
Mielőtt a streaming szolgáltatást tervezők kardjukba dőlnének, jegyezzük meg gyorsan, hogy a kutatás támogatója az eMusic volt, és élünk a gyanúval, hogy bármely streaming szolgáltató hasonló adatokkal tudna szolgálni a streaming szolgáltatások igénybevételét alátámasztandó.
 
Figyelmen kívül ugyanakkor semmi esetre sem szabad hagyni a kutatást. Egyértelműen mutatja ugyanis, hogy a potenciális felhasználók körében mind a mai napig erős a zenék birtoklása iránti vágy. Az is egyértelműen látszik, hogy a streaming szolgáltatásokban olyan veszélyeket látnak, melyek valójában nem léteznek (zenék elvesztése), ezeket a létező veszélyeket ugyanakkor nem társítják a felhő alapú szolgáltatásokkal, ahol ezek valóban létező veszélyek. Ugyancsak érdekes, hogy a streaming szolgáltatásokat milyen erőteljes mértékben tartják a bárhol, bármikor való zenehallgatás korlátjának. Ez azt mutatja, hogy ezen szolgáltatások mobil lábát sokkal, sokkal erőteljesebben kell a szolgáltatások üzemeltetőinek kommunikálniuk.
 
De talán a a legvilágosabban kiderül a kutatásból az az, hogy a letöltés alapú, a streaming valamint felhő alapú szolgáltatások inkább egymás vetélytársai, mint egymástól különálló csoportokat megszólító szolgáltatások. Mindez pedig nagyon rossz hír az üzleti oldal számára, mert gyakorlatilag nem jelent mást, minthogy az eddig a legális zeneletöltés irányába csábított zenekedvelők-internetezők jelentik továbbra is a legális szolgáltatások célcsoportját. és nem vérható, hogy az új típusú szolgáltatások tömegesen változtatnák meg a jelenlegi zenebeszerzési szokásokat..

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr863236951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása