Free Music!

Bonyolódó Vevo sakkjátszma

2012. július 18. - Pléh Dániel

Amíg az év első fele, elsősorban a Pandora és a Spotify versengéséről, fejlesztéseiről szólt, addig úgy tűnik az év második részében a Vevo viszi majd a pálmát. A 2013 januárjában lejáró Google szindikátusi szerződés miatt mindez nem is meglepő, hiszen gyakorlatilag a kiadók és független befektetők által alapított prémium videómegosztónak az elkövetkezendő fél évben  döntenie kell arról, milyen formában kíván működni az elkövetkezendő években, és ennek megfelelően a szükséges a partnerekkel meg is kell az év évégig állapodnia.

Maga a cég a hírek szerint igen közel áll ahhoz, hogy mintegy 100-150 millió dollárnyi friss tőkét vonjon be, az Allen & Co. Befektetési bank vezetésével, mellyel a prémium videómegosztó értéke 1 milliárd dollár körül lenne. A meg nem erősített hírek szerint a bank által megkeresett cégek között a Facebook, a Yahoo, valamint az Amazon is szerepelt…

vevo_logo.gif

A listá egy negyedik cég, a Vevo-val legszorosabb üzleti kapcsolatba álló Google is szerepelt, a Vevo-Google viszonyrendszer azonban a jelen állás szerint  komplikáltabb annál mint ahogy az első pillantásra tűnik. A Vevo ugyanis fizet a Youtubenak azért, hogy a videóit a Youtube rendszere szolgálja ki. A Vevon megtekintett videók  30%-a ugyanakkor már nem a Youtubeon keresztül folyik, a Facebook központú integráció segítségével pedig közel 200%-al nőtt a videómegtekintések száma. A Vevo számára tehát a Youtube egyre több tekintetben jelkent már inkább korlátot, mint előnyt. A legvalószínűbb persze az, hogy mindez csak a tárgyalási stratégia része. Az ugyanis- tulajdonostól függetlenül- kulcsfontosságú, hogy a Vevo a lehető legkevesebbet fizesse a videók kiszolgálásáért, ugyancsak függetlenül attól, ki is szolgálja ki azokat!

Az amúgy és sokszereplős és sok lehetséges kimenetellel rendelkező sakkjátszmában nem várt fordulatot hozhat az EMI-Universal tranzakcióban formálódó versenyhatósági vélemény. Az alapján ugyanis egyre inkább elképzelhető, hogy a tranzakció engedélyezése érdekében  egy vagy több  érdekeltségétől meg kell, hogy szabaduljon a vezető lemezkiadó, és ezek között a lehetséges érdekeltségek között a Vevo-ban meglevő üzletrészük is szerepel.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr554635153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása