Free Music!

Hisztéria a Pandora részvényekkel az Apple pletyka miatt

2012. szeptember 10. - Pléh Dániel

Mi a magunk részéről- mint ahogyan azt a mai bejegyzésünkben  írtuk is- nem tartjuk valószínűnek, hogy az Apple szerdán valóban érdemi bejelentést tenne zenei téren, pláne nem egy a Pandora-hoz hasonló online rádió indításáról.

A Pandora ugyanakkor tőzsdei cég, amelynek az üzleti modellje törékeny, s negyedévről negyedévre hiába növekszik a népszerűsége és használóinak száma, nem tud nyereségessé válni…

Egy ilyen tőzsdei cégbe vetett bizalmat érthető okokból drámaian tudja csökkenteni egy  hír, amely arról szólt, hogy a világ egyik legnagyobb és legsikeresebb cége, az eleddig alapvetően  általa dominált piacra léphet be.

pandora_20120910.jpg

A bizalom csökkenésének legbiztosabb jele pedig az árfolyam csökkenése: a Pandora csütörtök este 12.57 dolláron zárt , ami pénteken az Apple-ről kiszivárgott hírek hatására  16 %-ot zuhanva, 10.47 dolláron zárta a pénteki napot. A nyugtalanság a mai, azaz a hétfői napon sem csökkent, jelenleg 10 dollár alatt kereskednek a Santa Monica-i alapítású rádió papírjaival, azaz a veszteség most ár meghaladja a 20%-ot

Miért ennyire idegesek a Pandora befektetői? Természetesen magától az Apple lehetséges piacra lépésétől már önmagában is, hiszen  elképzelhető, hogy egy a Pandora által dominált piacon veszteséges működés milyen lenne egy az Apple-el megerősödött mezőnyben.

Az igaz kockázatot ugyanakkor nem ez jelenti- a befektetők szerint- hanem az a tény, hogy a Pandora forgalmának túlnyomó része mobiltelefonokról, azon belül is iOS operációs rendszer használó telefonokról érkezik. Az Apple piacra lépése ezt  gyakorlatilag azonnal eltörölné, azaz nem egy fokozatos csökkenéstől tartanak a befektetők, hanem attól, hogy a cég pillanatok alatt elveszítheti 40-50%-át a hallgatóinak.

Ez pedig valóban megmagyarázza a már-már hisztérikus eladási hullámot…Mindenesetre kár lenne a Pandora-ért, az Apple számára pedig  még mindig ott van az igazi felhő alapú szolgáltatás kialakítása,mint házi feladat. Csak szólunk...

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr514763812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása