Free Music!

Zenei szolgáltatót vásárol a Microsoft?

2012. október 15. - Pléh Dániel

Xbox_music_recorder.png

A Microsoft új zenei szolgáltatásának, az XBOX Music-nak az indulása, ahogy mondani szokás már a kertek alatt van- ismert az árazás, az alapvető funkcionalitás, a hivatalos bejelentési időpont- így némileg meglepő, hogy ilyen kevéssel egy szolgáltatás indulása előtt akvizíciós pletykák kelnek szárnyra. Márpedig szárnyra keltek  és arról szólnak, hogy a Redmondi óriás szemevet vetett a kicsi, de nagyon szépen fejlődő streaming szolgáltatóra, az Rdio-ra.

Mit kell tudni az RDio-ról?

Az RDio egy a Kazaa és a Skype alapítói által 2010-ben létrehozott social music start-up. Koncepcióját tekintve az Rdio  webes és mobilos, korlátlan streamelési lehetőséget biztosít a szolgáltatásban elérhető zenei adatbázishoz. Mindezen felül nagyon erőteljes közösségi funkcionalitást kapott, így egyesek a zenei szolgáltatások Facebook-jának is nevezik.

 A megállapodás, fundamentumait tekintve  mindkét fél számára win- win szituáció lehetne..A Microsoft- amely  a Windows 8, a Surface és az XBOX Music elindításával gyakorlatilag all-in- el nyit  a „devices-services „ jellegű vállalattá való átalakulás útján nagyon jól jöhet egy olyan cég (vagy üzletág) amely azokat a kompetenciákat, melyek a Microsoftnál nincsenek meg képes biztosítani. Az Rdio számára pedig a Microsoft ideális vásárló lehet. A cég önmagában- különösen a Warner Music Deezer-ben való szerepvállalása után- reálisan csak a streaming piac kisebb pozícióira tehet szert. Pusztán és szikáran az üzleti/pénzügyi szempontokat nézve ez az a pillanat az  Rdio és befektetői számára, amikor még jó áron tudnak túladni tulajdonrészükön.  

A két cég között a kapcsolatot pedig pontosan a befektetők jelentik. Az Rdio alapítóinak egyike a Skype volt alapítója. Annak a Skype-nak, melyet pedig a Microsoft vásárolt meg, 8.5 milliárd dollárért.

A deal ellen szól ugyanakkor az, amit bejegyzésünk elején említettünk: a Microsoft  szolgáltatása indulása közeli állapotban van- bizonyos platformokon holnap már el is indul- így az Rdio előnyeit maximum egy későbbi, update formájában tudnák hasznosítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr304850196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása