Free Music!

A Piki.fm lehet 2013 slágere?

2012. december 21. - Pléh Dániel

A Turntable.fm-ről, 2011 egyik legtöbbet emelgetett és leginkább hypeolt zenei startupjáról  nemrég írtunk a muzzak oldalain. A szolgáltatás ugyanis igazi állatorvosi ló, amely megmutatja, még egy jó ötlet sem mindig elégséges az igazán átütő sikerhez.

A Turtnable.fm egy egészen aprónak látszó hibát követett el, ami szép lassan felemésztette a szolgáltatás növekedési potenciálját, és 2012-re a sikeresnek indult, de a feledés homályába merülő szolgáltatások közé taszította…Hosszabb-rövidebb hezitálás után a két tulajdonos, Seth Goldstein és Billy Chasen úgy döntött, nem adják fel és felveszik a kesztyűt. Ennek első érzékelhető lépése volt a szobák hallgatottsági korlátainak eltüntetése,  valamint az Android alkalmazás piacra vitele.

A második lépés még csak most következik, és Piki.fm névre hallgat.  A Piki.fm a Turntable alapítók  régóta dédelgetett továbblépési  iránya, egy a Pandora-hoz sok tekintetben hasonló on demand rádió. Sok tekintetben hasonló, de sok tekintetben különböző is.  Ahogyan Bill Chasen, társalapító kijelentette  még mindig van igény arra, hogy más emberek által  készített zenét hallgassanak az emberek, ellentétben a Pandora esetében megismert algoritmikus megoldással.   A Piki.fm, nem valós időben összeálló   vagy a Turntable.fm esetén megszokott szobák szerinti megoldást kínál, hanem egy klasszikus értelemben vett közösségi élményt próbál majd nyújtani.

A legfontosabb és egyben legátütőbb funkciót átvették a Pandora-tól: a  mobilalkalmazás elindulásával azonnal elindul zene, amely a barátaink ajánlásai, aktivitásai alapján áll össze. Az egyelőre még meghívásos béta állapotban leledző alkalmazás talán legerősebb része a közösségi rész. Minden egyes hallgatott dalt lehetőségünk lesz megosztani, ajándékba adni  egy barátunk részére, sőt még személyes üzenetet is hozzáadhatunk, ha ahhoz van kedvünk.

Saját zenei adatbázisunk többféleképpen épül fel. Egyrészt azokból a dalokból, amit magunk hozzáadunk, a teljes zenei adatbázisban való keresés alapján. Másrészt azokból a dalokból, melyeket mások zenefolyamában hallgatva lájkoltunk, végül de nem utolsósorban pedig azokból, melyeket a mobilalkalmazásba beépített zenefelismerő szoftverrel beazonosítottunk.  

A Piki.fm teljesen egyértelműen elfordulást jelent a Turntable.fm  felől a mainstream  digitális zenei szolgáltatások felé, ennek minden előnyével és hátrányával együtt.  Az időpont ennek ellenére nem is lehetne jobb mindehhez, hiszen  a közösségi funkciók a jelenlegi streaming szolgáltatások leggyengébb pontját jelentik. Mindegyik rendelkezik az alapvető funkciókkal, büszke is rá, de ettől még egyik szolgáltatás sem nyújt igazi, közösségi zenei élményt. Talán a Spotify új verziója lesz az első, amely erre valóban képes lesz… A Piki.fm tehér könnyen lehet sikeres. Az alapítóknak csak arra kell vigyázniuk, hogy a felkeltett érdeklődést megtartsák. Ha mindez megvalósul és a  Ha a Piki.fm sikeres lesz, akkor a pedig elmondhatják majd, nem  feleslegesen hozták létre a Turntable.fm-et...

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr904948162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása