Free Music!

Átrendezheti az amerikai streaming piacot a Verizon-Google megállapodás?

2013. augusztus 13. - Pléh Dániel

Ahogy a 2011-es év a felhő alapú szolgáltatások kapcsán lezajlott Apple-Amazon-Google versenyről szólt, sok tekintetben hasonló hozzá 2013 is, csak most éppen a streaming piacon. A Google már a tavasszal piacra lépett Google All Access nevű szolgáltatásával, az Apple ősszel tervezi a piacra lépést az iTunes Radio-val és az Amazon s gőzerővel dolgozik a streaming piacra való belépésen.

A streaming piacon való sikerre többféle recept létezik, amint az a Spotify-Deezer versengésből látható is. Az egyik sikeresnek tűnő módszer-ami alapvetően Európában honosodott meg- a telekommunikációs cégekkel való szoros együttműködés.

verizon-google.jpg

A Deezer szinte csak olyan európai országokban van jelen, ahol helyi telekommunikációs partnerrel meg tudott állapodni, sőt az utóbbi időben a Spotify is egyre inkább kezd ebbe az irányba elmozdulni.

A tengerentúlon eleddig azonban ez a megoldás szinte teljesen ismeretlen volt, nem utolsó sorban azért, mert a  tengerentúli telekommunikációs cégek számára az előfizetők megtartása érdekében nyújtott  tartalomszolgáltatás eleddig ismeretlen fogalom volt. A jeget az At&T törte meg, a Muve felvásárlásával és annak bejelentésével, hogy a márkanevet is megtartva kínál majd saját maga zenei szolgáltatást ügyfelei részére.  

A  Cricket Wireless csodafegyvere

A Muve Music, egy kis amerikai  telefonszolgáltató, a Cricket Wireless csodafegyvere, a jelek szerint. Az előfizetéses streaming szolgáltatást valamint mobilelőfizetés kombináló, szigorúan csak mobiltelefonokra koncentráló szolgáltatás  az év elején már 1.1 millió előfizetőt tudhatott táborában  Nem véletlen tehát, hogy az AT&T lecsapott a kicsi,de mozgékony szolgáltatóra és ezzel  egyszersmind a zeneipar szereplője lett, ismét.

 

Ezek után nem meglepő, hogy a másik telekommunikációs óriás, a Verizon is hamar lépésre szánta el magát, az mér inkább meglepő, hogy a hírek szerint a partner a Google lehet! Ugyan a tárgyalások még csupán  kezdeti stádiumban vannak, és a felek az ingyenes tesztidőszak költségeinek megosztásáról még messze nem állapodtak meg,  egy esetleges megállapodás mégis alapjaiban forgathatná fel az amerikai streaming piacot!

Jelenleg a Google streaming szolgáltatása abszolút nem számít piacvezetőnek a tengerentúlon, sőt 250 és 500 ezer közé eső felhasználószámával inkább hasonlítható a kis, startup-okhoz ezen a téren, mint a Pandora-hoz vagy éppen a Spotify-hoz. A Verizon-al való együttműködés révén ugyanakkor egyrészt a szolgáltatást a Verizon infrastruktúráján keresztül is eljuttathatja majd a potenciális ügyfelekhez, másrészt pedig eljut magához a Verizon ügyfelekhez is, így a számlázási viszony és maga az ügyfélkapcsolat is még magasabb szintre emelkedhet!

Egy esetleges Verizon-Google megállapodás nagyon rossz hír lenne az amerikai streaming piac többi szereplője, így a Spotify, illetve a piacra lépést még éppen csak fontolgató Deezer számára is. A megállapodás révén ugyanis a Google All Access hirtelen meghatározó piac szereplővé válhat, ezáltal  még nagyobb harcra kényszerítve svéd vetélytársát,  míg a francia cég számára- amely többször elejtette a közelmúltban, hogy csak megfelelő telekommunikációd partnerral lépne be a tengerentúli piacra-  mindez az ajtók (átmeneti) bezáródását jelentheti…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr815446866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása