Free Music!

Az Apple és a U2 az album formátum megújításán dolgozik

2014. szeptember 24. - Pléh Dániel

Az Apple és a U2, nagy közös bejelentése során - ami azóta leginkább a U2 vírusként vált híressé - is említette, hogy a közeljövőben a cég és a zenekar, újabb, a zenefogyasztást javító, modernizáló együttműködéseket jelent majd be.

Nem sokkal a sok vihart kavart marketing akció után, elsőként a Time magazin online verziója szellőztette meg, hogy az Apple és a U2 az albumformátum újragondolásán és forradalmasításán dolgozik.

apple-u2-tim-cook.jpg

Bono, a zenekar vezetője elmondta, hogy egy interaktív audio formátumot szeretnének létrehozni, amely leginkább egy interaktív e-book-hoz hasonlít azáltal,hogy a dalszövegeket, az albumhoz tartozó képi és zenei anyagokat összefűzi, és amely nem csak, hogy ne, lesz másolható, hanem de a CD-ket teljes mértéken felváltja majd.

Mindez persze papíron csodálatosan hangzik, de nagy kérdés, miről is beszélünk, beszélnénk majd a Bono által említett 18 hónap múlva? A Billboard és más szakblogok kicsit utánajártak és a konszenzusos vélemény, az, hogy leginkább egy alkalmazásra lehet számítani.

Mindez sok tekintetben logikus is lenne, hiszen az Apple számára az, hogy a haldokló albumformátumot némileg feltámassza, nem új keletű elképzelés. Már maga Steve Jobs is fontolgatta, hogy egy sokkal interaktívabb, a CD-ék élményét valóban visszaadó digitális  album formátummal jelenik meg az Apple. Akkor ezt Jobs alapvetően azért szerette volna, hogy az iTunes zeneáruháza még különlegesebb legyen és, hogy a kiadók számára bebizonyítsa, az album formátum nem feltétlenül halott, maximum akkori formájában.

Akkor az Apple végül nem jelent meg a piacon a termékkel, az album, mint formátum- legyen szó CD-ről vagy digitális termékről- pedig tovább haladt az egyre meredekebb lejtőn, lefelé. A streaming szolgáltatások megjelenésével és egyre erősebb térnyerésével az Apple helyzete is megváltozott.  Az iTunes továbbra is a világ legjelentősebb zeneáruháza, a világ összes eladott digitális zenei tartalmának háromnegyedét itt vásárolják meg, az a lá carte letöltések ugyanakkor csökkenésnek indultak, és a folyamat várhatóan már nem is lesz visszafordítható.

Hogy mindezen mit és mennyiben segíthet az új albumformátum? Valószínűleg nem, vagy nem nagyon, sokkal inkább egyfajta prémium termék lesz, lehet.  Prémium termék eladásban ugyanakkor az Apple-nél jobb alanyt nem nagyin tudnánk ajánlani sem…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr556713405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása