Free Music!

A jövő digitális zenei paradicsoma: Oroszország

2015. június 06. - Pléh Dániel

A világ zeneipari bevételeit viszonylag könnyen összeszámolható módon 5-7 nagyobb, tradicionálisnak nevezhető zenei piac adja. Mindez alapvetően a digitális zenei bevételekre is igaz, ugyanakkor a digitális szolgáltatások esetében az igazán jelentős növekedési potenciált a jelenleg még fejletlenebb piacok- Dél-Amerika, Ázsia- jelentik, jelenthetik.

A jelentős növekedési potenciállal rendelkező piacok listájáról hosszú idő óta hiányzott a piac mérete alapján abszolút oda kívánkozó Oroszország. Az, az Oroszország, amely sokáig, a legalitás és illegalitás határán mozgott és ahol a legális szolgáltatások terjeszkedését a roppant népszerű szürke tartományban mozgó szolgáltatások mellett az a fizetési megoldások hiánya is gátolta.

russia.png

Mindez hamarosan alapjaiban változhat ugyanakkor meg, ugyanis az orosz parlament alapjaiban változtatta meg a szerzői jogi törvényt, májusi hatállyal. A törvénymódosítás értelmében a korábban csak a videótartalmakra vonatkozó meghagyások immáron zenei tartalmakra is alkalmazhatóak lesznek. Mindez nem jelent mást, minthogy a jövőben nem kell már külön bírósági határozat ahhoz, hogy az illegális zenei tartalmakat tartalmazó web-oldalak gyorsabban és könnyebben lesznek blokkolhatóak. Természetesen a bíróságon álláspontjuk megvédésére a jövőben is lehetőségük lesz az oldalak tulajdonosainak , azonban az eljárások végén az oldalak végleges bezárása is lehetséges lesz.

A törvényi változástól nagyon komoly pozitív változásokat várnak az iparág szereplői, hiszen már csak a törvényi változás előkészítése drasztikus lépésekre kényszerítette például a legjelentősebb orosz közösségi oldal a VKontakte vezetőit. Az év elején, a hosszú ideig a felhasználók által feltöltött tartalmakat abszolút nem szűrő közösségi oldal megtiltotta a mobil alkalmazásaiból való tartalomfeltöltési lehetőséget, sőt egyes hírek szerint komoly tárgyalásokba kezdett a legnagyobb lemezkiadókkal arról, hogyan tudnák az oldalon levő tartalmakat jövőbeni hasznosításáról…

Az anno a videótartalmakra meghozott rendelkezés gyorsan és jelentősen javított a videótartalmak és filmek esetében mind a hirdetési mutatókon, mind . A kommunikációs minisztérium helyettese, Alexei Volin nem győzte hangsúlyozni, hogy az elmúlt 18 hónapban a videótartalmak, filmek értékesítése megduplázódott és összesen mintegy 12 millió ember vásárolt legális módon ilyen jellegű tartalmakat. (Az orosz legális piac már a tavalyi évben kétszeresére nőt, igaz 6 millió dolláros forgalma az ország méretéhez képeszt egészen elképesztően alacsony..)

Mindezek alapján az audio tartalmak és szolgáltatások esetében is hasonló növekedésre számítanak a digitális zenei szakemberek . ennek első jele lehet, hogy a június első napjaiban bejelentendő új, Apple streaming szolgáltatás a tervezett intenzív nemzetközi megjelenés részeként Oroszországban is elérhető lesz.

Az orosz piac, minden politikai feszültség ellenére a streaming szolgáltatások egyik legfontosabb jövőbeni piaca lehet,az olyan hasonlóan kevésbé fejlett digitális piacok, mint a brazil, az India vagy éppen a kínai mellett. Ne lepődjön meg senki, ha az elkövetkezendő 12-18 hónapban, szépen sorjában minden streaming szolgáltatás elárasztja majd ezt a piacot…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr447419656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása