Free Music!

Minden amit 4 nappal az indulása előtt tudni lehet az Apple Music-ról

2015. június 04. - Pléh Dániel

Az Apple minden jelenleg a birtokunkban levő információ szerint jövő hétfőn, fejlesztői konferenciájának nyitányaként jelenti majd be új zenei szolgáltatást illetve ehhez kapcsolódóan egy alapjaiban megújult iTunes zenekezelőt és Music alkalmazást.

itunesradio_cue.jpg

A közelmúltban rengeteg minden kiszivárgott a szolgáltatással kapcsolatban, ezeket foglaljuk most össze, különös tekintettel márciusi posztunkhoz képest változásokra összpontosítva!

Átalakuló és integrált zenei alkalmazás

Az Apple többször nekifutott már asztali kliensének a megreformáláshoz, (előbb 2010-ben, majd 2012-ben, de mindkét kísérlet, lényegében kudarccal végződött.) hiszen fontosabb vetélytársak asztali kliensei könnyen reprodukálták  az iTunes funkcionalitását.

Az új zenei alkalmazás két nagyon jól elkülöníthető részre bomlik majd: saját zenék illetve lejátszási listák. Mindkét listában egyszerre szerepelnek majd a saját , különböző eszközökön tárolt zenék , a vásárolt zenék illetve a streaming szolgáltatásban/ból elérhető zenék. Az egye dalok esetében minden esetben látható lesz, hogy milyen formában érhető el, de ettől még maga a lista különböző forrásból származó dalokat is tartalmazhat majd.

apple_musicapp_2015.jpg

A tartalmak univerzális kezelése a keresőben is tovább lesz vezetve, azaz a zenei könyvtárunk minden elemében könnyebben gyorsabban kereshetünk majd. Ugyancsak a tartalmak kezelését és elérést segíti majd elő, hogy az új music App-ban előadók, dalok, tartalomtípusok, stílusok szerint rendezhetjük és láthatjuk majd az összes zenei tartalmunkat, ileltve az is, hogy a legutóbb hozzáadott zenei tartalmak (albumok, lejátszási listák) a könyvtár tetején, az első helyeken lesznek elhelyezve.

A képernyők alsó részén látható az a bizonyos mini player amelynek érkezéséről már korábban is suttogtak, és amelynek segítségével egyszerre lehet majd zenét hallgatni és zenei gyűjteményünket böngészni.A mini player alatt látható három gomb segítségével tudunk majd navigálni saját zenéink, a lejátszási listák- amelyek között lesznek elhelyezve a szakértői lejátszás listák, napszakok, aktivitások, stílusok szerint és az iTunes Radio között.

iTunes Radio

Az iTunes Radio sem maradhatott ki a változásból, ami valljuk meg rá is fér, hiszen a bő másfél évvel az Apple streaming problémáinak megoldásaként piacra itt szolgáltatás akr bevallja ezt az Apple, akár nem, kudarcot vallott.

A ráncfelvarráson átesett  iTunes Radio immáron messze nem csak a Pandora vetélytársa akar majd lenni, hanem a sztárok leigazolásával a talk radiok piacán is érdemi szeletet próbál majd kihasítani magának.

Közösségi jelleg és kiemelt előadói kapcsolatok

Az már az év elején kitudódott, hogy az Apple egy régebbi, közösségi zenehallgatási kísérletét a Ping-et is feléleszti, azaz lehetőség lesz felhasználókat követni majd az új streaming szolgáltatás berkein belül.

Ma már azt is tudjuk, hogy mindez össze lesz kapcsolva az előadók erőteljesebb támogatásával, előadói profiloldalak létrehozási lehetőségével és feltételezhetően komoly háttér analitikával. Ez lesz az a szolgáltatás, amely bizony a Soundcloud őszét könnyen kehet, hogy roppant mód megkeseríti majd…

Üzleti modell

Talán a legtöbb vita, pletyka azzal kapcsolatban volt, hogy az Apple streaming szolgáltatása- ami az egész átalakulása középpontjában lesz és ami a Beats Music alapjaira épül- milyen áron lesz elérhető, lesz-e ingyenesen igénybevehető része és egyáltalán, hogyan illik majd bele abba a piacba, ami egyre inkább az egyre olcsóbb, de egyre korlátozottabb streaming szolgáltatások felé halad.

Most, alig 4 nappal a terezett bejelentés előtt úgy tűnik, az Apple alapvetően nem hogy nem ellenzi az ingyenes zene elérési lehetőségét, hanem maga is alkalmazni kívánja a szolgáltatás népszerűsítésében. Lesz tehát trial verzió az Apple streaming szolgáltatásban is ( a hírek szerint 90 napos) Nem lesz ugyanakkor korlátlan ingyensség, mint a Spotify esetében, viszont az iTunes Radio ingyenes lesz…Az előfizetési díj nem lesz semmiben sem különböző a megszokott, már-már szabványosnak mondható 10 dolláros ártól

Indulás

Amint arról írtunk is itt a blog hasábjain, az Apple és a kiadók között még mindig nincsen megállapodás, aminek az elsődleges oka, hogy az Apple azt szeretné, hogyha a felhasználók számára ingyenes időszak alatt nem kellene a kiadók számára neki sem fizetnie. Minderről persze a kiadók hallani sem akarnak…

Ugyan a kiadói tárgyalások valóban lassabban haladnak a hírek szerint azonban az Apple azonban eltökélt azt illetően, hogy a WWDC keretében bejelenti a szolgáltatást és a még júniusban az iOS 8.4 részeként el is indítja azt, illetve jelentősen kibővíti azon országok sorát, ahol az iTunes Radio elérhető.

Az Apple terveit látva kijelenthető, valóban komolyan gondolják, hogy alapjaiban definiálják újra a szerepüket a digitális zenei palettán. Egyszerre mennek neki a Soundcloud-nak, a Spoify-nak és a Pandora-nak, sőt a digitálisan is elérhető lineáris rádióadónak is, mint a Syrius FM is. Talán pont ez a legnagyobb kérdés is: sikerülhet-e egyszerre, ennyi különböző területen sikeresen helyt állni, amikor minden egyes piacon nagyon komoly vetélytársak várnak az Apple-re !

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr847513540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása