Free Music!

A Microsoft is nekimegy a Spotify-nak

2015. július 06. - Pléh Dániel

A Microsoft mindig is felemás viszonyban volt a zenével. Nagyon hamar megjelentek, mint digitális zenei szolgáltató, hogy aztán csúfos kudarcot valljanak, többször is. Ha van cég, amely neve sokszor előkerül a digitális zeneterjesztés helyzetéről szóló beszélgetések, elemzések során, az a Microsoft.  És persze a Microsoft név kapcsán legtöbbször nem sikerek, hanem a DRM és a DRM alapú, a zenefogyasztást elképesztő módon  korlátozó infrastruktúra jut szinte mindenkinek az eszébe. Persze maga a redmondi cég is próbálkozott zeneáruházakkal, többel is, de ma már mind az MSN Music, mind a Urge Music store a múlt homályába vész. Legújabb kísérletük a három éve indított XBOX Music sem nagyon tudott meghatározó szereplővé válni  a roppant telített és sokszereplős streaming piacon.Ennek jele volt amikor tavaly decemberben a Microsoft megszüntette az ingyenes, hirdetésekkel megszakított verziót, így mindenki, aki ki szerette volna próbálni, elő kellet fizessen…

A Windows 10 közelgő indulása ugyanakkor ebben ( is) változást hozhat… A Microsoft a jelek szerint ugyanis sokkal többet tervez, mint hogy egyszerűen átalakítsa a megjelenését zenelejátszójának!

windows10_music.png

A ,kiszivárgott képernyőtervek alapján a Windows 10 zenelejátszója sokkal inkább hasonlít majd a Spotify-hoz, mint a jelenlegi Windows 8-ban is elérhető zenelejátszóra. A háttér fekete lesz, a bal oldalon megjelenik majd egy segédmenü, amelynek segítségével a legfontosabb pilléreket- előadói oldalak, albumok, új playlist létrehozása, éppen játszott zene – közvetlenül elérhetjük majd. Ugyancsak innen lesznek elérhetőek a különböző napszakhoz, aktivitáshoz köthető, előre létrehozott lejátszási listák. A jobb oldalon pedig a korábban hallgatott zeneszámok sorakoznak majd.

Az is biztosnak tűnik, hogy a Microsoft ejti a sok tekintetben félrevezető XBOX márkázást, és egyszerűen csak MUSIC alkalmazásként hivatkozik majd a szolgáltatásra.

A legnagyobb kérdés ugyanakkor ettől még megmarad: Jelen formájában, ilyen funkcionalitással milyen esélyei lehetnek a Microsoft zenei szolgáltatásának? Az Apple Music minden platformon elérhető és a kezdő zenekedvelők számára tökéletes megoldás, a Spotify mindenki más számára megoldás és akkor a kisebb szereplőkről nem is beszéltünk. A Microsoftnak ki kellene találnia, hol akar magénak helyet hasítani ebben a sokszereplős rendszerben, ez pedig nem elég ez redesign és a Windows 10 integráció…Márpedig a Microsoft nem engedheti meg magának a jelenleg roppant kiélezett piaci helyzetben, hogy még egyszer kudarcot valljon a zenei szolgáltatások terén. 2015-ben teát a redmondi cégnek ezen a téren is nagyot kell villantania, ha komolyan gondolja, hogy a zenei, mint tartalom segítségével próbál minél több okostelefont, felhő alapú tárhelyet értékesíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr717493636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása