Free Music!

Eladó a Beatport

2015. augusztus 26. - Pléh Dániel

Ahogy azt sejthető volt, a Beatport késedelme az előadók felé való kifizetésekben nem csupán egy átmeneti, apróbb pénzügyi probléma volt. Az igazi ok a Beatport tulajdonosa az SFX entertainment, amely lényegében a csődöt megelőző állapotban van.

sfx_entertainment.png

A cég részvényei  múlt hét csütörtökön mintegy közel 30%-t zuhantak, annak hírére, hogy Robert Sillermann vezérigazgató elmulasztotta a cég kivezetéséhez kapcsolódó újabb kivásárlási határidő betartását.

A pénteki egy dollár alatti záróár kevesebb ,mint egy ötöde annak az árnak, amelyen anno Silvermann a management buy out-ot és a tőzsdéről való kivezetést bejelentette.

Ugyanaz kétszer nem mindig sikerül- Az SFX története

Az SFX-et a 90-es években alapított meg RoberT F.X Silvermann, azzal a céllal, hogy a helyi kis koncertszervezők egy hálózatba szerveződve nemzeti szintű koncerthálózatot adjanak ki. 200-ben Sillvermann eladta a céget a Clear Chanell-nek, amely aztán 2005-ben a Live Nation vásárolt meg.

Silvermann aztán 201-ben az elektronikus zenére és az elektronikus zenei fesztiválok kapcsán egyre erősödő érdeklődésre alapozva újraélesztett az SFX-et, amely ugyanazon az elven működött, mint elődje, csak immáron elektronikus zenei promóterekre koncentrálva.

A terjeszkedést hamar és nagy tempóban kezdte meg a cég , és így lett közvetve olyan fesztiválok szervezője, mint a Tomorrowland, az Electric Zoo, a Stereosonic, Voodoo Experience, Rock in Rio illetve 2013óta a Beatport.

A cég 203 nyarán, látványos körülmények között lépett a New Yorki tőzsdére, hogy aztán alig másfél év elteltével idén februárban Silvermann jelezze, hogy a cég tőzsdéről való kivezetését tervezi.

Ez a kivezetési folyamat akadt meg most, miközben a cég pénzügyi mutató roppant kedvezőtlenre fordultak. A bevételek csökkennek, mégha nem is drámai mértékben ( 2%-al, éves alapon) a szabad cash flow ellenben egy év alatt a harmadára zsugorodott.

Az igazi problémát pedig pontosan a cash flow jelenti. Az SFX-nek a Barclays bankkal volt hitelmegállapodása, amelyet azonban a bank a nyár folyamán felmondott.

A cash flow igény közben nem csökkent, csökken, Silvermann pedig nem képes a cég finanszírozására.

 

Önmagában ez még talán nem is lenne akkora probléma, hogyha maga a cég jó állapotban lenne. De nincs abban, cash flow igénye folyamatosan igen magas, amelyet ráadásul a jelek szerint a menedzsment nem tud előteremteni.

A pénteken kiadott közlemény szerint a cég által felkért független testület október elejéig várja a cég egészéért vagy részeiért az ajánlatokat. Silvermann maga is jelezte ugyanakkor , hogy továbbra is érdeklődik a cég iránt, mai jelenleg alig harmadannyiba kerülne neki, mint az eredeti ajánlat megtételekor…

Az eladásra kínált elemek között természetesen ott van a Beaport is. Az a Beatport, amely tavasszal ingyenes streaming szolgáltatással lépett piacra, s amely pár hete a Spotify-al közösen jelentette be, hogy az elektronikus zene központját szeretnék közösen létrehozni, exkluzív tartalmakkal.

Mint jó nevű szereplő, a Beatportnak túlzottan sok félnivalója nincs, illetve nem lenne, ugyanakkor az SFX berkein belül eluralkodó zűrzavar hosszabb távon a Beatportot is veszélyeztetheti, így ha valaki érdekelt a gyors tranzakcióban, az a Beatport!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr737716788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása