Free Music!

Hd streaming szolgáltatás lesz az Apple Music-ból?

2016. január 19. - Pléh Dániel

Az Apple-el szemben az utóbbi időben leggyakrabban megfogalmazott kritikák egyike az, hogy a termékei kicsit félkésznek tűnnek. A kritikák sorából az Apple Music sem maradhatott ki, ami sok tekintetben igaz is, és ezt az Apple is érzi.

Ha pozitívak akarunk lenni, akkor pedig azt mondhatjuk, hogy az Apple, sok-sok évnyi iTunes dominancia után, valóban újból szeretné dominálni a zeneipart, azaz teljesen új, szokatlan megoldások egész sora van lehetőségként terítéken cupertinoban.

apple-music-6.jpg

Az egyik ezek közül egy régóta dédelgetett álom: új, az Mp3-nál sokkal hatékonyabb és ezáltal jobb minőséget biztosító audio formátum kidolgozása. Zárójelben jegyezzük meg, hogy nem ez az első alkalom, hogy az Apple kapcsán felmerül ez a hír.

Steve Jobs és a kiadók egyik álma ugyanis az volt, hogy a digitális letöltések esetében is a digitális albumok, a digitális formátumok is képesek legyenek ugyanezt az élményt nyújtani, mint a CD-k. ( és itt most nem is elsősorban a hangzásra, sokkal inkább az extra tartalmakra gondolok) Először 2012-ben, az iPad 3 megjelenés kapcsán merült fel zenei körökben az a pletyka, hogy a Jobs féle one more thing egy ilyen új audio formátum bejelentése lehet majd. A következő alkalom pedig 2014-ben, a sok kérdést felvető Apple-U2 együttműködés bejelentésekor volt, amikor felmerült szinte teljesen ugyanez a lehetőség. 2015-ben az Apple nem valósította meg mindezt, lehet már azért, mert cupertinoban is érezték, hogy a streaming szolgáltatások mellett az a lá carte letöltési formátumán javítani már késő…

2015-ben aztán ismét napirendre került a saját audioformátum, ezúttal azonban már az Apple Music berkein belül, magának a streamingnek a minőségét javítva. Meg nem erősített hírek szerint ugyanis az Apple terve az, hogy 96kHz/24-bit minőségben kínálná tartalmait az Apple Music-ban, ami jelentősen meghaladja a most, a legtöbb streaming szolgáltatás által alkalmazott 44.1kHz/16-bit minőséget.

Technikailag a lépés megvalósítható lenne, méghogyha nem is feltétlenül könnyen. Az iPhone 6s telefon önmagában már képes lenne a magasabb audio minőség támogatására, egy Apple méretű cég esetében az audio tartalmak újrakódolása a jobb minőségben sem hangzik lehetetlen feladatnak, mégis akkor, amikor a piacon már most is jelen van két szolgáltató HD streaming opcióval, és egyikük esetében sem lehet kirobbanó sikerről beszélni.

Önmagában ugyanis a különösen jó minőségű audio csak a zenekedvelők roppant kis százalékát érdekli. Azokon az eszközökön, ahol napjainkban a zenehallgatás legnagyobb százalékban zajlik a HD minőség nem is biztos, hogy érzékelhető lenne. Egy hátránya ugyanakkor feltétlenül van/ lenne a HD tartalmaknak: sokkal nagyobb tárhely és mai még talán ennél is fontosabb a streaming során sokkal nagyobb mobil adatforgalom igényük lenne.

Persze az Apple-t, amely tavaly ősszel már megpendítette, hogy saját mobil szolgáltatást indíthat és ami ha a minőségről és a prémium szegmens megcélzásáról van szó nem ismer korlátokat, még az is elképzelhető, hogy mindennek ellenére vezetik be a HD tartalmakat az Apple Music-ban.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr638191772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása