Free Music!

A Spotify lesz a Microsoft zenei szolgáltatója!

2017. október 07. - Pléh Dániel

A Microsoft több alkalommal próbálkozott megvetni a lábát a zeneiparban, de ha őszinték akarunk lenni, ez  igazán sosem sikerült.  Nagyon hamar megjelentek, mint digitális zenei szolgáltató, hogy aztán csúfos kudarcot valljanak, többször is. Ha van cég, amely neve sokszor előkerül a digitális zeneterjesztés helyzetéről szóló beszélgetések, elemzések során, az a Microsoft.

groove-music-on-windows-10.jpg

 És persze a Microsoft név kapcsán legtöbbször nem sikerek, hanem a DRM és a DRM alapú, a zenefogyasztást elképesztő módon  korlátozó infrastruktúra jut szinte mindenkinek az eszébe. Persze maga a redmondi cég is próbálkozott zeneáruházakkal, többel is, de ma már mind az MSN Music, mind a Urge Music store a múlt homályába vész. Legújabb kísérletük a három éve indított XBOX Music sem nagyon tudott meghatározó szereplővé válni  a roppant telített és sokszereplős streaming piacon.Ennek jele volt amikor tavaly decemberben a Microsoft megszüntette az ingyenes, hirdetésekkel megszakított verziót, így mindenki, aki ki szerette volna próbálni, elő kellett fizessen…

A Groove Music -ká átkeresztelt Xbox Music sem hozta el ugyanakkor a várva várt áttörést, így a redmondi cég lépéskényserbe került. Vagy újabb irdatlan összegek befektetésével megpróbálja mégegyszer ( utoljára?) utolérni  azokat, vagy szembenéz a sikertelenséggel.

groove_music_pass_spotify.png

Az utóbbihoz van sokkal közelebb az, ami végül történt: a Microsoft beismerve saját sikertelenségét valaki olyanhoz fordult, aki ezen a téren bizonyította sikeres. Ez pedig  nem más, mint a streaming piac vezetője, a Spotify.  A Microsoft bejelentése alapján október elsejétől már nem lehet újonnan előfizetni a Groove Music-ra , az év végén pedig teljesen leállítják a szolgáltatást.

A Microsoft  mindezzel együtt bejelentette, hogy a Spotify-t ajánlja jelenlegi előfizetőinek, akik egyben egy eszközt is kapnak majd arra, hogy tartalmaikat átmentsék a svéd cég szolgáltatásába.

Hogy meglepetésnek mondható-e, hogy a Spotify-ra esett a Redmondiak választása? Nem igazán. A Spotify és a Microsoft ugyanis az XBOX kapcsán már korábban is gyümölcsöző együttműködést folytatott. A Spotify vezeti a streaming piacot, így elve nem nagyon lett volna ok más partner után nézni. Pláne, hogy a listán második egy Apple nevű cég…

A lépéssel minden valószínűség szerint végleg véget ér a Microsoft és a digitális zene hosszú, de felemás kapcsolata. Ami nem is feltétlenül baj, lehet, mindenkinek jobb és szerencsésebb, ha a Redmondi cég arra fókuszál, amiben valóban erős és innovatív.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr9712937631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása