Free Music!

Itthon is elérhetó immár az Amazon streaming szolgáltatása

2017. december 16. - Pléh Dániel

Sokkal tökéletesebb karácsonyi ajándékot nem nagyon kaphattak volna a magyar zenekedvelők  annál minthogy a tengerentúli piacokat sok tekintetben alapjaiból kiforgató  streaming szolgáltatás- ha lassabban is, mint ahogyan azt reméltük-  a magyar piacon is megjelenjen.   

amazon-music.jpg

Márpedig ez történt meg azáltal, hogy az Amazon, 28 újabb országra kiterjesztette Amazon Music szolgáltatását, köztük  Magyarországra is. A terjeszkedés a második komolyabb lépés a szolgáltatás nemzetközivé tételében. Az eredetileg az Egyesült Államokban elérhető szolgáltatás első körben Nagy Britanniában Németországban, Svájcban, Ausztriában és japánban vált elérhetővé mielőtt ez a jelentősebb terjeszkedési kör lezajlott volna.  

S hogy mit is kínál az Amazon? Valami olyasmit, ami a különösen költségérzékreny kelet-európai piacokon akár a tengerentúlinál is jelentősebb robbanást okozhat a streaming szolgáltatások igénybevételében.

Az Amazon Music Unlimited névre hallgató szolgáltatás ugyanis a gyakorlatban nem is egy, hanem két szolgáltatást takar. Az egyik egy  tulajdonképpen szabványosnak mondható havi 1500-2000 Forint ellenében elérhető streaming szolgáltatás, a másik ugyanakkor egy „csak”  az Amazon Echo révén elérhető és irányítható  új, innovatív szolgáltatás lehet  ami  olcsóbb lesz, ugyanakkor mobil telefonról nem lesz elérhető.

Sajnos a 28  országban egyelőre a harmadik, talán legfontosabb és leginkább felforgató elem, az Amazon Prime és az ahhoz kapcsolódó ingyenes zenei hozzáférés  hiányzik.  Ugyanakkor az Amazon stratégiája ismert ezen a téren: Előbb viszi el az egyszerűbb szolgáltatásait, amelyet aztán kis idővel később követi az atombomba, a Prime.

Minden egyben Amazon módra

A különböző szolgáltatások  összecsomagolása és kedvezőbb áron  való kínálása (  angol nevén a bundling)  idestova 20 éve foglalkoztatja  a technológiai illetve a tartalomipart.

Az Amazon Prime  által kínál ajánlat roppant egyszerű volt a kezdetekben:  havi díj ellenében az Amazon az Egyesült Államok területén 2 napon belül ingyenes házhozszállítást kínélt a Prime előfizetők számára. Ez bővült aztán ki 2011-ben az Amazon Video-ban való ingyenes kölcsönzési lehetőséggel, majd pedig következett az Amazon Prime Music.  

amazon-prime-tips.jpg

A 2015-ben indított Amazon Prime Music eleinte nem kavarta fel különösebben a digitális zeneipar vízét, ami egyrészt köszönhető annak, hogy nem szabványos streaming szolgáltatásról  volt/van szó.

Az Amazon Prime Music ugyanis az Amazon Prime előfizetők számára szól, akik a szolgáltatást is igénybe vehetik, ingyenesen, a 99 dolláros havidíjuk részeként, azaz lényegében a streaming szolgáltatás az amúgy is elég bő Amazon Prime előfizetéses struktúra értékét hivatott növelni.

Pontosan amiatt, hogy nem klasszikus értelemben vett streaming szolgáltatásról beszélünk, az Amazon különösebben nem zavartatta magát attól a ténytől, hogy a világ vezető lemezkiadója, a Universal nem fogadta el a feltételit, s így olyan előadók hiányoztak eleinte a katalógusból, mint a Bon Jovi, Elvis Presley, Stevie Wonder, a U2, Jay-Z, Kanye West, Katy Perry, vagy éppen Lady Gaga.

Az Amazon aztán, ahogyan az várható volt, a Prime videó esetében bevált stratégiát követte: fokozatosan bővülő, de az önálló szolgáltatásokkal ( a videó esetében a Netflix-el például) nem vetekedő, alapvetően a korábbi címekre fókuszáló  tartalom kínálat. Ennek keretében jelentek meg az on-demand rádiók a szolgáltatásban .

Következő nagy lépésként pedig az Amazon bejelentette, hogy megállapodott a Universal Music-kal, így végre a Universal tartalmak is elérhetőek lesznek a szolgáltatásban. No persze nem az összes, csak a két cég által közösen kiválogatott albumok, és nem a megjelenéssel egy időben, hanem fél év késéssel.

Jeff Bezos csapata lassan, fokozatosan építkezve bővítette azt, amit a Prime Music kínált az üzleti modell pedig láthatóan kifizetődött. Az Amazom Pime Music ugyanis először a legjobban növekvő, szép lassan pedig az egyik legnépszerűbb streaming szolgáltatássá vált a tengerentúlon!

A Prime Music sikerének egyik ( legfőbb) titka pont az volt, hogy ráérzett a  hagyományos streaming szolgáltatások két gyenge pontjára is ( nagyon nagy, kihasználhatatlan tartalom kínálat és magas ár) és ezeken javítva, kompromisszumokat téve jelent meg a piacon.

Itt azonban még nem volt, nem lehetett és lehet megállás egy olyan cég számára, amely végcélja egy komplett szórakóztatóipari portfolió kialakítása, ahol egy helyen, egyszerre kaphatunk kedvező áron    TV, videó és zenei tartalmakat. A jövő komplett szórakoztatóipari, előfizetés alapú szolgáltatásai valahogy így nézhetnek majd ki.

 

A Prime és a Prime  Music egyelőre tehát nem, a másik két Amazon streaming szolgáltatás ellenben elérhető immár  Magyarországon is. Egy hagyományosnak tekinthető, közel 40 millió dalhoz havi 1500 Ft körüli összegért leérést biztosító, illetve egy alapvetően otthoni zenehallgatásra alkalmas, az Amazon Echo eszközt igénylő, ellenben szuper olcsó, alig 500 Ft havidíjért igénybe vehető szolgáltatást.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr3813469027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása